Het gevaar van voedingssupplementen

Onderaan in dit artikel staat een artikel uit de Libelle. Daarin wordt aangegeven dat teveel voedingssupplementen een gevaar voor de gezondheid kan vormen. Zoals altijd is het artikel niet volledig. Volgens het voedingscentrum en het ministerie van volksgezondheid kun je alle noodzakelijke voedingsstoffen prima uit voeding halen. Wat ze erbij vergeten te melden is dat de afgelopen vijftig jaren de noodzakelijke voedingsstoffen in ons voedsel behoorlijk zijn gedaald.

voedinggssupplementen

 

 

 

Voedingssupplementen en gezond eten moeten hand in hand gaan

Voedingsstoffen in ons voedsel gedaald

Veel voedingsstoffen in onze voeding zijn aantoonbaar gedaald. Daar is op verschillende manieren en al heel lang onderzoek naar gedaan. Dit is echter niet iets wat in het artikel in de Libelle is meegenomen. En het feit dat veel voedingsstoffen in ons voedsel aanmerkelijk zijn gedaald betekend dus dat er in het lichaam tekorten optreden.

Het lichaam werkt hetzelfde als een motor, als daar onderdelen ontbreken of als daar geen olie en benzine in gaat, en je gooit zand in de tank (de lege calorieën die wij dagelijks innemen) dan gaat de motor op een gegeven moment ook gewoon stoppen met werken.

Zo werkt het dus in ons lichaam ook.

Als je bij een motor de brandstof gaat veranderen en je vervangt een deel van de olie door water dan zal dat ook bij een motor niet lang goed gaan.
En in ons voedsel is dus een deel van de voedingsstoffen vervangen door water. Dit doet in je lichaam niets extra’s en dus ontstaan er tekorten met alle gevolgen van dien.

Voedingssupplementen in te grote hoeveelheden

Ik ben altijd geleerd, overal waar TE voor staat is nooit goed. En datzelfde geldt uiteraard voor voedingsstoffen. Als jij een multivitamine neemt en daarnaast ook nog extra vitamines omdat dat ergens goed voor is, dan krijg je dus van die ene of meerdere vitaminen teveel binnen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Dat is ook wel een beetje de strekking van dit artikel. Maar bij fibromyalgie is de kans dat de pijn is ontstaan vanuit een tekort aan bepaalde voedingsstoffen levensgroot aanwezig.

voedinggssupplementen

 

 

 

Voedingssupplementen zijn bedoelt om voedingstekorten aan te vullen. Niet om gezond eten te vervangen

Daling van voedingsstoffen

De reden dat voedingsstoffen in ons voedsel gedaald zijn heeft tal van redenen.

  • Bodemgrond
    Er is in Nederland een afname te zien van vitaminen en mineralen in de bodem van de landbouwgrond. Zeker op plaatsen waar intensieve landbouw plaatsvindt. De gewassen moeten hun vitaminen en mineralen halen uit de bodem waar ze op groeien. Het is dus niet verwonderlijk dat als deze voedingsstoffen in de bodem verminderen dat ze ook in de gewassen die wij eten verminderen.
  • Gebruik van nieuwe plantenrassen
    Er zijn ontzettend veel nieuwe plantenrassen ontwikkeld waarbij de opbrengst van de gewassen groter is dan de “oude” gewassen. Maar dat is wel ten koste gegaan van de voedingsstoffen in de planten.

Andere oorzaken waardoor we minder voedingsstoffen binnen krijgen

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog heel veel oorzaken die we zelf veroorzaken. Ook ons voedingspatroon is in de loop van de jaren enorm veranderd. Snoep, koekjes, witte rijst, macaroni, wit brood etc zijn allemaal voedingswaren waarin alle goede voedingsstoffen uit zijn gehaald. Het is letterlijk maagvulling zonder waarde.


Ook het drinken van frisdrank en heel veel sappen zijn dingen die alleen lege calorieën bevatten. In tegenstelling tot verse sappen die de mensen vroeger maakten.Daarnaast hebben we natuurlijk de chemische toevoegingen in ons voedsel die zorgen voor geur en smaak. Ook die leveren geen enkele voedingswaarde.

voedinggssupplementen

 

 

 

Gezond eten blijft een vereiste. Daarnaast kun je met voedingssupplementen tekorten aanvullen

Voedingssupplementen en biologisch eten

Naast bovenstaande oorzaken is het binnenkrijgen van veel gif via pesticiden die op het land gebruikt worden natuurlijk ook een reden dat veel lichaamsprocessen verstoord worden. Het is dus belangrijk dat je juist goed voedsel eet om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Biologisch eten zorgt er in ieder geval voor dat je voedsel binnenkrijgt waar geen pesticiden aan te pas zijn gekomen. Verder zitten er geen chemische toevoegingen in en dus meer vitaminen en mineralen. Eten op de Paleo manier is dus een manier om ervoor te zorgen dat je voedingsstoffen omhoog gaan wat beter is voor je lichaam.

Het is niet gezegd dat je dan alles in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt maar je krijgt in ieder geval geen gifstoffen en chemische spullen binnen. Je hebt op dat moment in ieder geval minder voedingssupplementen nodig om gezond te blijven.

Voedingssupplementen magnesium

In een Engels onderzoek komt naar voren dat het mineraal magnesium in de gewassen met 35% is afgenomen in de afgelopen 50 jaar. Met de huidige stress maatschappij van tegenwoordig zou dat wel kunnen verklaren waarom er zoveel meer mensen last hebben van depressies en van burn out.

In het artikel over magnesium en vooral wat een tekort aan magnesium met je lichaam doet lees je dat veel klachten bij fibromyalgie voort kunnen komen uit een tekort aan magnesium. Fibromyalgie is een stress gerelateerde aandoening. Een te kort aan magnesium zorgt ervoor dat je veel sneller last hebt van stress en zou dus de trigger kunnen onderdrukken.

Zorg ervoor dat je de aanbevolen hoeveelheid uiteraard nooit overschrijdt.

voedinggssupplementen

 

 

Je moet het gebruik van supplementen zeker niet overdrijven

Voedingssupplement PEA

Ook PEA wordt in ons lichaam afgebroken door enzymen. Maar als ze deze enzymen zouden gaan remmen dan ontstaan er weer andere lichaamsproces problemen. Je kunt dus geen enzymremmers gebruiken zonder bijwerkingen.

Maar je kunt wel PEA gebruiken zonder noemenswaardige bijwerkingen.

PEA kun je dus rustig innemen en het wordt zelfs in de klinieken ingezet als pijnstiller en het belangrijkste is dat het werkt.

Voedingssupplementen die tekorten aanvullen

Er zijn dus tal van voedingssupplementen die tekorten aanvullen en die ervoor zorgen dat lichaamsprocessen weer beter gaan werken waardoor met name de pijn bij fibromyalgie af kan nemen. Veel voedingssupplementen zorgen er bovendien voor dat je weer meer energie krijgt.

Artikel over voedingssupplementen

Hieronder vind je de link naar het artikel over het gevaar van voedingssupplementen. Het is belangrijk om inderdaad niet over te doseren. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten. Maar er zijn veel voedingsstoffen die desondanks nog steeds tekorten geven in het lichaam en door die aan te vullen kun je zeker hele grote resultaten bereiken (en dat is iets wat ik zelf heb ondervonden)

https://www.libelle.nl/actueel/dit-zijn-de-gevaren-van-teveel-voedingssupplementen-gebruiken~b58d310f/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F