Fibromyalgie en overspannen of burn out

 

Bij fibromyalgie staat je lichaam als het ware in de vecht of vluchtstand.
Dit is iets waar je niets aan kan doen omdat dit geregeld wordt in je zogenaamd reptielenbrein.

 

Reptielenbrein

Ieder zoogdier heeft een reptielenbrein en als mens behoor je ook gewoon tot de zoogdieren. Je reptielenbrein is een deel van je hersenen wat eigenlijk al bij de oermens zat. Het doel van je reptielenbrein is dat je lichaam overleeft.
Dus op het moment dat er gevaar dreigt zet je reptielenbrein de angst of vlucht stand “aan”

Je lichaam maakt meer adrenaline aan en je hele lichaam gaat in de hoogste staat van paraatheid om zo snel mogelijk te kunnen vluchten indien nodig of vechten indien nodig.

Dit is een volledig geautomatiseerd proces van je lichaam, en het wordt geregeld in je reptielenbrein.

Magnesium

Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat je sneller dan normaal in de stress raakt. 
Door magnesium tekort aan te vullen met supplementen is het mogelijk dat je je stress helpt verlagen.
Je lichaam heeft magnesium nodig om dit proces te ondersteunen en om stress af te laten vloeien en je weer in volledige staat van ontspanning te brengen.

Als je lichaam echter een tekort heeft aan magnesium (en dat komt heel veel voor) dan kan je lichaam dus niet ontspannen waardoor je spieren aangespannen blijven.

 

Lichaam in de vlucht of vechtstand

Als je lichaam in de vlucht of vechtstand staat betekend dit dat je spieren allemaal aangespannen staan om snel te kunnen reageren.
Bij iedereen behoort het lichaam in ruststand (dus als er geen reden is om te vechten of te vluchten) weer te ontspannen.

Maar dat is dus het probeem bij mensen met fibromyalgie. Het lichaam trekt deze spieren vanzelf aan, maar ontspant deze spieren niet waardoor ze uren, dagen, maanden in de hoogste staat van paraatheid staan en dat geeft pijn.

 

Hoe komt het lichaam in de hoogste staat van paraatheid

Vaak is het begonnen in een stressvolle situatie, en dat kan echt van alles zijn.

Bij mij is het begonnen op het moment dat ik zelf een pand had gekocht en daar een restaurant van ging maken. De aanloop hier naar toe bezorgde me enorm veel stress en slapeloze nachten. Maar je bent jong en je kunt wel wat hebben. Maar deze staat van zijn heeft meer dan een jaar geduurd met afwijzingen van vergunningen, starten zonder startkapitaal etc.
Na ruim anderhalf jaar van verbouwen (ook dat brengt stress mee) en inrichten, zoeken, etc gingen we draaien. Maar een restaurant moet ook  naam opbouwen en als jong persoon ga je er direct vanuit dat je gaat verdienen(ik wel tenminste) en ook dat ging natuurlijk niet direct.

Mijn lichaam heeft dus anderhalf jaar in deze staat gestaan en voor mijn lichaam was dit de normale vorm van “zijn” geworden. Dat betekende dus dat mijn spieren niet meer teruggingen in de ontspanningsmodus.
Dit heeft mij heel veel pijn gekost waarbij ik vele reuma onderzoeken heb gehad.
Ik heb fysio gehad, ik heb op een gegeven moment spierverslappers geslikt en ik heb van pure ellende een burn out gehad.

Mijn man was niet direct onder de indruk van mijn burn out. Ik heb geëist dat ik twee weken zielig mocht zijn en daarna weer op zou gaan bouwen. Zo gezegd zo gedaan.
In die twee weken “rust” werd de pijn minder. Ik dacht dat het kwam door dat ik alleen maar zat en lag. Tot ik weer rustig aan op ging bouwen en ook de stress weer op ging bouwen en de pijn weer terug kwam. Langzamerhand ontdekte ik een patroon in het geheel.  Dat ik in ieder geval bij stress meer pijn kreeg. Maar ook dat bij stress mijn lichaam zo verschrikkelijk strak kwam te staan en dat bij het minst geringste mijn spieren zich volledig aanspanden. Toen ben ik dus begonnen met een soort van mindfullness (wat in die tijd nog niet bestond op de manier zoals nu) en ik merkte dat dat werkte.

Is er bij jou ook een oorzaak aan te wijzen waardoor je lichaam misschien gewend is geraakt aan een staat van “zijn” (dus met aangetrokken spieren) waardoor je nu automatisch in deze houding gaat als je een bepaalde mate van (lichte) stress ervaart?

 

Een burn out of overspannen worden heb je eerder dan de 100.000

Dat is een uitdrukking die wij vaak gebruiken. Niet alleen in dit zinsverband maar in meerdere zinsverbanden. En als je met je fibromyalgie in een neerwaartse cirkel zit dan is een burn out heel dicht bij.

Probeer je stress terug te dringen, voel je niet schuldig over iets wat je niet kan, maar probeer om te denken naar iets wat je wel kan waardoor je een hobby of iets leuks wel kan blijven doen.
Ga in een heel strak ritme en ga niet slapen overdag al ben je nog zo moe. Ga iets doen waar je energie van krijgt.

Degene die ernstig ziek is waar jij je zorgen over maakt wordt er niet beter van als jij compleet in de stress bent.
Geldzorgen verdwijnen niet door jou stress.
Je schuldig voelen over dat je even niets met je kind kan doen helpt jou en je kind niet.

Met andere woorden als jij niet voor jezelf zorgt en voor jezelf iets gaat doen waar je energie van krijgt dan kun je er ook niet zijn voor een ander. Problemen moet je aanpakken, erover tobben helpt niet. Maak een plannetje om uit de problemen te komen dat geeft overzicht.

 

GA NIET IN DE SLACHTOFFERROL MAAR GA IN DE VECHTMODUS OM JE LEVEN ZO SNEL MOGELIJK WEER TERUG TE KRIJGEN