fybromyalgie en overgewicht

 

Fibromyalgie en overgewicht schijnen in 40% van de gevallen samen te gaan en eigenlijk is dat wel te verklaren. Want in deze doelgroep was de kwaliteit van leven en daarbij een depressie ook bij bijna allemaal aanwezig.

 

Depressie en overgewicht

Personen met een flink overgewicht hebben anderhalf keer zoveel kans op een depressie dan mensen met een gezond gewicht. Maar ook andersom mensen met een depressie hebben anderhalf keer zoveel kans op overgewicht dan mensen zonder depressie.

Dat verklaart in mijn ogen wel de relatie tussen overgewicht en fibromyalgie.

 

Waarom hebben mensen met een depressie zoveel meer kans op overgewicht?

Fibromyalgie word in veel gevallen veroorzaakt door stress. Mensen die veel of voortdurend onder stress staan daar maakt de bijnierschors en de hypothalamus teveel cortisol aan. En mensen met een depressie staan eigen voordurend onder stress vanwege het lage gevoel van eigenwaarde

Cortisol is neurotoxisch en een continu te hoge concentratie cortisol beschadigd de hypocampus echter de hypocampus stuurt de hypothalamus aan en als de hypocampus dus beschadigd is kan dit niet meer waardoor er continu teveel cortisol in het lichaam aangemaakt wordt. Op die manier kom je dus in een vicieuze cirkel met als gevolg een depressie of een burn out.

 

Dit uit zich dan weer in geheugen en concentratie problemen wat veel mensen met fibromyalgie zullen herkennen.

 

En teveel stress beschadigt de frontale lob, die de amygdala moet remmen. Een ongeremde amygdala ontketend negatieve emoties waardoor je nog verder naar beneden gaat in je vicieuze cirkel en waardoor je gevoel van eigenwaarde alleen maar verder zakt.

 

Lichamelijke gevolgen van teveel stress:

Één van de lichamelijke gevolgen van te veel stress is een verhoogde eetlust. En een verhoogde eetlust maakt dat je meer gaat eten en erger nog de trek in zoetigheid wordt steeds groter. En dus hoe meer stress, en hoe depressiever je wordt hoe meer de trek in zoetigheid toeneemt. En heel veel zoetigheid eten zorgt ervoor dat je aankomt in gewicht. Het is dus zaak dat je stopt met zoetigheid    eten en dat je eigenlijk gezond gaat eten wat ook nog goed is voor je fibromyalgie 

Bij heel veel stress ben je in de regel lusteloos en heb je simpelweg nergens zin in en dus al zeker niet in onnodig bewegen.

 

Waarom hebben veel mensen met overgewicht zoveel meer kans op een depressie?

Mensen met (veel) overgewicht hebben meer ontstekingsfactoren. Dit komt door een biologisch verstoord evenwicht van de vetcellen met een chronisch verhoogde productie van ontstekingsbevorderende moleculen. Dit betekend dat zij al vaker en meer pijn hebben. Daardoor slapen ze slechter en zijn ze minder mobiel wat ze vatbaarder maakt voor een depressie.

 

Overgewicht, depressie en fibromyalgie

40% van de fibromyalgie patiënten kampt met overgewicht en/of depressie waardoor alsnog overgewicht kan ontstaan. Het allerbelangrijkste wat er eerst moet gebeuren is dat de stress verlaagd wordt. Stress verlagen gaat het best en het snelst door sporten en/of bewegen.

Door sporten en bewegen maak je het stofje endorfine aan wat het snelst werkend anti-stress hormoon is.

Chronische stress maakt zo enorm veel schade in je lichaam waardoor je in een vicieuze cirkel naar beneden gaat en je moet dus zorgen dat het én zo snel mogelijk stopt én dat je zo snel mogelijk weer naar boven gaat in deze cirkel.

Daarnaast is bewegen en sporten ook goed voor het afvallen en voor de aanmaak van het groeihormoon wat ervoor zorgt dat ook bindweefsel weer steviger wordt.

Het lastige is dat je misschien naast overgewicht en/of een depressie ook last hebt van fibromyalgie waardoor bewegen en sporten pijnlijk is.

 

Bewegen en leren ontspannen door middel van Yoga

Wat bewegen betreft gaat het er in de eerste instantie om dat je je beter gaat voelen doordat je endorfine aanmaakt. Je zorgt zelf voor een natuurlijk anti-stress hormoon wat een positieve uitwerking op je fibromyalgie heeft

Je leert je spieren ontspannen bij yoga en met name bij nidra yoga   zit je soms ook lang in dezelfde houding wat goed is voor je bindweefsel

En als laatste bij overgewicht is het niet van belang welke sport of op welke manier je beweegt, als je maar beweegt om je lichaam te helpen afvallen.

Help dus nu je lichaam en je geest en start vandaag nog met (nidra) yoga.

Nidra yoga

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Vaak wordt ons brein geprikkeld tot vlak voor het moment dat we gaan slapen. We liggen nog met onze mobiele telefoons op bed.

De kwaliteit van slapen is slecht, omdat het brein tot vlak voor het slapen veel is geprikkeld.

Door Yoga Nidra te doen, kan letterlijk iedereen tot bewuste diepe ontspanning komen. Je kunt Yoga Nidra niet goed of fout doen.