Fibromyalgie en gebrek aan voedingsstoffen

Ik heb al in meerdere artikelen aangehaald dat de kwaliteit van ons voedsel heel erg achteruit is gegaan. Nu zat ik vanmiddag Zembla terug te kijken en daar ging het over dat de bodem zo is uitgeput dat er weinig of geen voedingsstoffen meer in de bodem zitten. De voedingsstoffen kunnen dus op die manier ook niet in ons eten terecht komen.

gebrek aan voedingsstoffen

 

 

Wormen in het akkerland zorgen ervoor dat er op een natuurlijke manier voedingsstoffen in de bodem komen

Uitputting van de bodem

In het programma Zembla gaat een wetenschapper onderzoek doen naar de bodem van allerlei akkers en wat hij daarin aantreft is bedroevend. Hij kijkt voornamelijk naar de hoeveelheid wormen die in de grond zitten. Wormen zorgen ervoor dat restproducten omgezet worden in voedingsstoffen die de gewassen dan weer opnemen.

Maar ook wisseling van gewassen op de akkers zorgt voor een goede verdeling van de voedingsstoffen. Door de grond kapot te snijden en daar natte mest in te injecteren wordt het bodemleven dus niet verbeterd maar juist verslechterd. Doordat de wormen doodgemaakt worden door de machines en de mest kan de bodem uiteindelijk alleen nog kunstmatig voorzien worden van voedingsstoffen en dat is uiteraard voor niemand goed.

gebrek aan voedingsstoffen

 

 

Door het opensnijden van de grond en er natte mest in te gooien wordt er heel veel belangrijk bodemleven kapot gemaakt

Biologische landbouw en veeteeld

Het duurt jaren voordat de grond weer goed is na bewerking met chemische middelen en de zgn natte mest. Er zijn meer dan genoeg boeren die heel graag zouden willen overschakelen op biologisch maar dat is duur. De overheid en de banken weigeren in veel gevallen om daar geld voor beschikbaar te stellen.

Nu ga ik hier geen pleidooi houden tegen de banken en de overheid (dan wordt het wel een erg lang artikel) maar dat is wel de reden dat vele boeren niet kunnen overstappen. Ze hebben dan in de tijd dat ze overschakelen weinig tot geen inkomsten. En als ze natuurlijk geen overbruggingskrediet krijgen dan hebben ze geen inkomsten en dus kunnen ze simpelweg niet overstappen op biologisch boeren, hoe graag ze dat ook zouden willen.

Voedingssupplementen

Het is dus zinvol om zeker als je een aandoening hebt om uit te proberen of het helpt als je bepaalde voedingssupplementen bij gaat nemen.
Vaak heb je niet direct last van het feit dat je voedingsstoffen niet hebt maar op termijn zorgen die vaak voor onherstelbare schade of duurt het enorm lang voordat schade weer hersteld is.

Bij fibromyalgie is het bekend dat er een behoorlijk aantal voedingsstoffen in onvoldoende mate aanwezig zijn in het lichaam. Vaak heeft het te maken met het feit dat mensen die last hebben van fibromyalgie lange tijd onder stress hebben gestaan. Het eerste wat je dus eigenlijk zou moeten aanvullen zijn alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om de stress beter te kunnen laten afvloeien.

gebrek aan voedingsstoffen

 

 

 

Fruit en groenten met de meeste voedingsstoffen vind je in de wilde natuur

Denk aan:

5-HTP

5 hydroxytryptofaan zoals het volledig heet is een anti-oxidant die ervoor zorgt dat laaggradige ontstekingen (het begin van heel veel klachten die alleen verergeren als er niets aan wordt gedaan) veel minder kans krijgen. Maar daarnaast is het een stof die ervoor zorgt dat er serotonine en melotonine in het lichaam wordt aangemaakt.

Serotonine werkt als neurotransmitter in de hersenen. Gebrek aan serotonine zorgt voor problemen als slaapstoornissen, eetstoornissen, paniekaanvallen, depressies, en het belangrijkste een verstoorde pijntolerantie.

Dat er te weinig serotonine in het lichaam aanwezig is kan komen door langere tijd onder stress te hebben gestaan. Maar ook een tekort aan vitamine B6, magnesium en Ltryptofaan kan de oorzaak zijn van een tekort aan serotonine. En dit tekort is echt een tekort aan voedingsstoffen.

Magnesium (met B6 en L-tryptofaan)

Heel veel mensen hebben een tekort aan magnesium. Bij fibromyalgie zorgt het vaak voor krampen. Het is belangrijk dat er bij magnesium ook direct l-tryptofaan en vitamine B6 wordt ingenomen omdat dat een wisselwerking heeft met elkaar.

Een tekort aan magnesium komt gedeeltelijk door een tekort in onze voeding maar magnesium wordt ook afgebroken door stress, overgeven en diarree.  Een tekort aan magnesium zorgt er vaak voor dat de zenuwgeleiding niet goed is wat op zichzelf dan alweer stress en onrust kan veroorzaken.

Lees bij het gebruik van voedingssupplementen wel de bijsluiter of het kan met reguliere medicatie.

gebrek aan voedingsstoffen

 

 

 

Groenten en fruit uit je eigen moestuin bevat de meeste voedingsstoffen mits je de grond natuurlijk  niet bewerkt met chemische middelen.

Zorg goed voor jezelf

Het belangrijkste is eigenlijk om zo biologisch mogelijk te eten. Ik heb dat in het artikel het gevaar van voedingssupplementen ook al aangegeven. Als het biologisch keurmerk op de verpakking staat is het product ook echt biologisch. Er is een strenge controle op producten die biologisch worden aangeboden.

Maar biologisch betekend dat er geen pesticiden worden gebruikt om te spuiten tegen ongedierte, maar het betekend eveneens dat de grond niet bewerkt mag worden met chemische producten. Dat betekend dus dat de bodemstructuur dus weer “op adem” kan komen. Dat de voedingsstoffen in de bodem langzamerhand weer terugkomen en dat biologische groenten en biologisch vlees dus weer veel meer voedingsstoffen bevatten.

 

Moestuin

Als je de gelegenheid hebt om een eigen moestuin aan te leggen (zelfs op een balkon is dat mogelijk) en je bewerkt de grond niet met chemische middelen. Dan zullen deze groenten en fruit al veel meer voedingsstoffen bevatten.