Chronische pijn

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je eigenlijk continu pijn hebt. De ene dag wat heftiger dan de andere dag. Maar er zijn dagen dat je eigenlijk zoveel pijn hebt dat je het liefst de hele dag zou slapen. Bij fibromyalgie is de pijn dus chronisch

Wat is chronische pijn?

Chronische pijn is pijn die nooit weggaat. Die eigenlijk dag in dag uit aanhoudt. De ene dag wat heftiger dan de andere dag maar de pijn is eigenlijk nooit weg. Als dit langer dan 3 tot 6 maanden aanhoudt spreekt met van chronische pijn.

Chronische pijn tast je levenskwaliteit behoorlijk aan. Het put je uit zonder dat je heel veel doet. Het belemmert je in je doen en laten en het allervervelendste is dat het niet zichtbaar is. Mensen begrijpen je niet en snappen niet waar de pijn vandaan komt en welke pijn je hebt

chronische pijn

 

 

 

 

 

Chronische pijn kan ervoor zorgen dat je depressief wordt en dat je geen uitweg meer ziet.

Wat doet chronische pijn met je ?

Chronische pijn tast je levenskwaliteit behoorlijk aan. Als heftige pijn langer dan 3 maanden aanhoudt wordt het lichaam gevoeliger voor pijn en lijkt de pijn dus heftiger te worden,

Het tast je levenskwaliteit aan en daarbij dus ook je humeur. Omdat je door de pijn (en het lage energieniveau hierdoor) vaak afspraken af moet zeggen raak je langzaam maar zeker in een sociaal isolement. Mensen willen niet op bezoek bij iemand die continu zit te klagen of die overal pijntjes heeft die ze zelf niet snappen.

Als je in het ziekenhuis ligt met 2 gebroken benen dan is je pijn zichtbaar en is het zichtbaar dat je niets kan. Maar chronische pijn is onzichtbaar en wordt door veel mensen niet begrepen.

chronische pijn

 

 

 

 

Ondanks dat je het idee hebt dat je lichaam je in de steek laat is het wel belangrijk dat je van jezelf blijft houden. Je moet het de rest van je leven nog met jezelf doen. Wees dus lief voor jezelf

Pijnstilling

Bij chronische pijn is er maar weinig wat werkt aan pijnstilling. Mensen gaan steeds zwaardere pijnstilling slikken in de veronderstelling dat dat toch een keer wat moet gaan doen.

Helaas werkt er bij chronische pijn maar heel weinig. Wat wel ondersteuning biedt is PEA. PEA is een lichaamseigen product wat ook geen schade aanbrengt aan je maag. Waar andere pijnstillers behoorlijke bijwerkingen kunnen hebben geeft PEA geen bijwerkingen.

Nadeel van PEA

Het nadeel van PEA is echter dat het een spiegel in je lichaam moet opbouwen en dat duurt best even. Langzaamaan neemt de pijn af (hoewel je nooit helemaal pijnvrij wordt). Je merkt echter pas wat de PEA voor je gedaan heeft op het moment dat je ermee stopt.

Omdat PEA langzaamaan de pijn onderdrukt lijkt het niets te doen, totdat je ermee stopt.

chronische pijn

 

 

 

Geniet ook van de kleine dingen in het leven. Het maakt het leven zoveel mooier

Wat kun je doen tegen chronische pijn van fibromyalgie

Maar er is zeker wel wat te doen om de pijn te verlichten bij fibromyalgie en bij andere chronische pijnklachten. Het vergt alleen wel wat doorzettingsvermogen. Door je mindset te veranderen kun je de pijn verlichten.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Dat is een gezegde wat je vast wel eens gehoord hebt. Hetzelfde geldt voor pijn. Als je de hele dag niets om handen hebt omdat je denkt dat dat niet gaat ben je eigenlijk de hele dag de pijn aandacht aan het geven. En ondanks dat de pijn hetzelfde blijft lijkt het wel veel erger te worden.

Het is dus zaak dat je je aandacht gaat verleggen naar andere dingen. Afleiding zoeken.

chronische pijn

 

 

 

Afleiding zoeken werkt het beste. Stel een plan of een routine op waardoor je meer kan

Mindset veranderen

Door je manier van denken aan te passen en door tevens aandacht te schenken aan andere dingen heb je minder last van de pijn.

Mindset veranderen gaat niet van de ene op de andere dag. Het vergt wel wat moeite om je gedachten om te keren van negatieve gedachten naar positieve gedachten.
Daarnaast is het belangrijk dat je je negatieve gedachten herkent, stopt en omzet in een positieve gedachte. Door dat in het begin heel bewust te doen slijt je er langzaamaan een nieuwe gewoonte in.

chronische pijn

 

 

 

Het veranderen van je mindset gaat niet zomaar. Dat is een weg met behoorlijk wat bochten erin

Positieve gedachten

Voor iemand met chronische pijn en zeker als je pas de diagnose fibromyalgie hebt gehad is het lastig om positieve gedachten te creëeren. Wat je kunt doen is een lijstje maken met 10 dingen waarvoor je dankbaar bent. Tien dingen die niet beïnvloed worden door de pijn die je voelt.

Dat kan bijvoorbeeld het feit zijn dat je zoon/dochter/vriend/vriendin/man/vrouw je zo super ondersteunt en dat je daar altijd op terug kan vallen. Het kan ook een leuke gebeurtenis zijn die je oproept op het moment dat er een negatieve gedachte naar boven komt.

Gedachten kun je deels sturen

Je kunt niet alle gedachten sturen. Soms komen er opeens dingen bovendrijven die je zeker niet bewust hebt opgeroepen. Het is zaak geen aandacht aan deze gedachten te geven en ze heel snel te vervangen door een positieve gedachte. Om die reden is het handig om een lijstje of lijstjes te hebben met positieve dingen waardoor je een negatieve gedachten kun verdrijven.

chronische pijn

 

 

 

Negatieve gedachten vervangen door positieve gedachten kun je leren. Het beïnvloed je leven positief

Je leven terug in eigen hand nemen

Je leven ligt waarschijnlijk overhoop door alle onderzoeken die je misschien al gehad hebt. Door de stress die dit heeft opgeleverd en door de boosheid die je voelt omdat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn (denk je)
Dit zijn dus allemaal al negatieve gedachten. Maar je kunt een plan maken om je leven weer in eigen hand te nemen

chronische pijn

 

 

De enige die jou je leven terug kan geven dat ben jezelf!

Dingen doen om de pijn te verlichten

Afleiding zoeken is de beste remedie. Als je niet meer kunt werken door je aandoening kun je er bijvoorbeeld eens over denken om te starten met thuiswerk. Bij affiliate marketing kun je bezig zijn met je hobby en alsnog geld ermee verdienen.

Door te werken heb je afleiding. Je kunt bezig zijn met dingen die je leuk vindt en doordat je zelf geld kan verdienen stijgt je eigenwaarde