Probiotica kopen

Probiotica is een hype geweest. Tegenwoordig kijk ik bijna geen tv meer dus ik weet eigenlijk weinig van de reclames. Maar ik weet in de tijd dat ik nog wel tv keek dat je gek werd van de reclame van yakult.

Maar is probiotica nodig? Wat kan probiotica voor je doen? OP al deze vragen en nog veel meer krijg je antwoord in dit artikel

 

 

 

Als je darmen in balans zijn dan is je gezondheid goed en voel je je fit en vitaal!

Darmen zijn het grootste deel van ons immuunsysteem

Om gezond te blijven is het belangrijk je darmen gezond te maken en te houden. Onze darmen zijn het deel van het immuunsysteem wat het meest in aanraking komt met de buitenwereld. En dat is niet zo gek want alles wat je eet komt van buiten je lichaam.

Maar alles wat je eet kan dus ook schade maken aan het grootste deel van het immuunsysteem.
Het voedsel wat we vandaag de dag binnen krijgen zit vol met “gevaarlijke” stoffen. En niet zozeer gevaarlijk dat ze je direct ziek maken. Maar veel voedsel zorgt voor laaggradige ontstekingen. Daarnaast bevat ons voedsel veel minder voedingsstoffen dan vroeger

Probiotica en je darmflora

In je darmen zitten enorm veel bacteriën. Ik heb me laten vertellen dat er ongeveer 1,5 kg bacteriën in je darmen aanwezig zijn. Dit zijn deels goede bacteriën die ervoor zorgen dat je eten wordt verteerd en dat het wordt doorgegeven aan de bloedbaan die het naar de juiste organen transporteert.

Maar er zitten ook veel slechte bacteriën in je darmen. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de slijmlaag van je darmen wordt aangetast en dat er laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan.

Bacteriën in balans

In principe zijn de bacteriën in je darmen in balans. De slechte bacteriën zijn nodig om de “troep” op te ruimen en de goede bacteriën zorgen ervoor dat de slechte bacteriën de darmwand niet kunnen bereiken om schade aan te richten. De darmwand is in principe bedekt met goede bacteriën en daardoor kunnen slechte bacteriën dus niet bij de darmwand komen.

Echter om in balans te blijven hebben de darmen de juiste voeding nodig. En hoe meer “troep” er in je darmen komt hoe meer opruimers er nodig zijn en dus gaan de slechte bacteriën zich sneller voorplanten. Met als gevolg een disbalans in je darmen

 

 

 

Je darmen worden bevolkt door goede en slechte bacteriën

Probiotica bestaat uit goede bacteriën

Probiotica bestaat uit goede bacteriën en die helpt dus met het vermeerderen van de goede bacteriën. En ze bevechten dus de slechte bacteriën.

Hoe kan het dat de bacteriën in je darmen “uit balans” gaan?

Medicijnen is een grote boosdoener. Met name antibiotica maar in alle reguliere medicatie zitten chemische middelen die willekeurige bacteriën doden.
Op het moment dat goede bacteriën gedood worden, komt er een plaats vrij op de darmwand. De slechte bacteriën kunnen zich dan daar nestelen en vermeerderen.

Verkeerd voedsel is eveneens een grote boosdoener. Tegenwoordig zitten in veel fabrieksproducten chemische middelen (E nr’s)  die er eveneens voor zorgen dat er willekeurige bacteriën worden gedood.
Daarnaast eten we nog heel veel dingen die we niet goed kunnen verteren. We zorgen er dus voor met ons eetpatroon dat goede bacteriën worden gedood en dat slechte bacteriën de kans krijgen om te vermeerderen door ze te voeden en door goede bacteriën te doden.

Wat doet probiotica? Probiotica kan de disbalans helpen oplossen.

Probiotica zijn eigenlijk niets anders dan goede bacteriën die de al aanwezige bacteriën ondersteunen en zorgen dat ze kunnen vermeerderen ten opzichte van de slechte bacteriën. De “gaten” op de darmwand kunnen worden opgevuld waardoor slechte bacteriën in aantallen terugdringen.

Je kunt de goede en de slechte bacteriën zien als twee leger die elkaar continu bevechten. En je ondersteunt met probiotica dus de goede bacteriën.

Hoe snel hersteld de darmflora met probiotica?

Als je antibiotica hebt gebruikt of andere zwaar chemische medicijnen kan het na stoppen met deze medicijnen tot een jaar duren voordat de balans in de darmen is hersteld.
Zo lang je natuurlijk blijft doorgaan in je verkeerde voedingspatroon zal de disbalans in je darmen ook blijven bestaan.

Hoe slecht is deze disbalans in je darmen?

Je kunt je voorstellen dat als er “gaten” in de verdediging zitten (als goede bacteriën niet aanwezig zijn op een stuk darm) dat dan de slechte stoffen er doorheen kunnen. Die slechte stoffen die  eigenlijk gefilterd behoren te worden door de goede bacteriën. Zij kunnen door de darmwand naar de bloedbaan en bij de organen zorgen voor laaggradige ontstekingen.

Kan probiotica gevaarlijk zijn?

Probiotica kan gevaarlijk zijn bij mensen die onder behandeling staan voor darmproblemen. Omdat er dan toch medicatie voor de darmen wordt gegeven kan dat botsen met probiotica. Het is dus verstandig als je darmklachten hebt en daarvoor onder behandeling bent dat je eerst overlegd met je behandelend arts.

Heeft probiotica bijwerkingen?

Voor een ieder die geen darmklachten heeft of daarvoor wordt behandeld heeft probiotica geen bijwerkingen.

Als je echter gezond eet en je darmen weinig of niet vervuild met slechte voeding of medicijnen dan kan het zijn dat probiotica gewoon helemaal niets doet. Het kan dan zelfs zo zijn dat het na een antibiotica kuur juist langer duurt voordat de balans hersteld is.

In dat geval is probiotica onnodig.

 

 

 

Probiotica is een prima middel om je darmen gezond te krijgen. Gebruik je echter medicatie anders dan pijnstilling overleg dan altijd eerst met je behandelend arts

Is probiotica goed voor je darmen?

Probiotica is goed voor je darmen. Maar niet heel je leven.
Naast dat je probiotica gebruikt is het ook wel belangrijk om je medicatie af te bouwen of te stoppen indien het pijnstilling betreft. Je kunt dan bijvoorbeeld over op PEA.

Van andere medicatie heb ik geen verstand dus indien je het kunt afbouwen zou ik het wel overleggen met een behandelend arts. En sommige mensen hebben levenslang medicatie nodig om in leven te blijven (denk aan methformine bij diabetes patiënten) die kunnen uiteraard niet stoppen of afbouwen.

Wat wel voor iedereen kan is een goed voedingspatroon gaan opbouwen of vasthouden.
Om goed te eten zonder schadelijke stoffen is het belangrijk dat je biologisch eet. Hulp voor goede gerechten die alleen maar goede voedingsstoffen bevatten is bijvoorbeeld Paleo.

Probiotica gebruiken

Probiotica kun je starten vanaf het moment dat je ook van plan bent om serieus gezond te worden. Dat je bereid bent je voedingspatroon te veranderen en dat je bijvoorbeeld pijnstilling wil vervangen door iets natuurlijks.

Probiotica is geen supplement om levenslang te gebruiken. Het is bedoelt om je darmen te ondersteunen op het moment dat je die terug in balans wil hebben.

Bij antibiotica duurt het ongeveer een jaar. Ik zou zelf bij een veranderd eetpatroon waarbij je goed voor je darmen zorgt de probiotica drie maanden erbij nemen om de balans te herstellen.

Nieuwe soldaten aanvoeren en aan de andere kant soldaten dood maken heeft niet zo heel veel zin. Dus met andere woorden probiotica gaat niet werken als je in je verdere leven niets gaat veranderen.

 In de video hieronder nog een eenvoudige uitleg over hoe de darmbacteriën werken. Het is een filmpje over darmziektes maar wel duidelijk over hoe het een en ander binnenin werkt