laaggradige ontsteking

Laaggradige ontsteking

Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen met een lage ontstekingsbelasting. Dat betekend dat je je door deze ontstekingen niet ziek voelt of dat je duidelijke klachten hebt.
Laaggradige ontstekingen maken kleine ontstekingen. Dit begint in de darmen, doordat het immuunsysteem niet helemaal goed is. Vervolgens kunnen deze ontstekingen zich verplaatsen naar allerlei plaatsen in het lichaam

Laaggradige ontstekingen zorgen in de eerste instantie voor:

Energie verlies

Doordat het immuunsysteem wel probeert om de ontstekingen tegen te gaan is je lichaam dus continu aan het werk om deze ontstekingen te laten verdwijnen. Ook al voel je niet dat je lichaam aan het werk is. Doordat je lichaam aan het werk is heeft het extra energie nodig. Dat wordt uiteraard uit de totale voorraad energie weggehaald waardoor je voor andere dingen minder energie overhoudt.

Laaggradige ontsteking

 

 

Laaggradige ontstekingen zorgen voor energieverlies

Beschadiging van weefsels.

Je hebt geen idee dat je last hebt van laaggradige ontstekingen. Dat betekend dus dat je er ook geen actieve actie op neemt. Je immuunsysteem staat er als het ware alleen voor en wordt niet ondersteunt. Op die manier kunnen er dus heel veel beschadigingen plaats vinden in allerlei organen zonder dat je het in de gaten hebt.

Daarnaast is het lichaam continu aan het vechten tegen de indringers. Het immuunsysteem raakt overbelast en laat meer door dan dat het in een normale situatie zou doen. In onze tegenwoordige wereld heeft ons lichaam last van stress, gifstoffen en ongezonde voeding. Al deze dingen zorgen voor laaggradige ontstekingen.

Chronisch overactief immuunsysteem

Ons immuunsysteem staat eigenlijk altijd “aan” . Dit komt doordat wij in de Westerse wereld eigenlijk chronisch stress hebben wat ook een aanslag is op het immuunsysteem. Daarnaast eten we in de regel ongezond en komen we enorm veel in aanraking met gifstoffen.

Doordat ons immuunsysteem probeert al deze slechte dingen te weren is het immuunsysteem als het ware overwerkt. Daardoor kan het gezonde cellen van ons lichaam gaan aanvallen (auto immuunziekte). Maar laat het ook teveel stoffen door die dan weer zorgen voor nieuwe ontstekingen.  We hebben dus te maken met een overwerkt immuunsysteem.

Maag/darmstelsel

Het grootste deel van ons immuunsysteem bevindt zich in het maag/darmstelsel.
Door verkeerde voedingsgewoonten of medicatie raakt deze laag beschadigd en kunnen er “toegangswegen” ontstaan voor indringers. Deze ziekteverwekkers komen dus terecht in de bloedbaan.

Via de bloedbaan kunnen ze dan bij allerlei cellen waar ze laaggradige ontstekingen kunnen veroorzaken met enorm veel schade. En dat heb je pas op de lange termijn door.

Laaggradige ontstekingen veroorzaken:

 • Diabetes type 2 of insuline ongevoeligheid
 • Longziektes zoals diabetes, hooikoorts, en astma
 • Stofwisselingsziekten
 • Hersenziekten zoals alzheimer, ziekte van parkinson, depressie
 • Hart en vaat ziekten
 • Bot en gewrichtsziekten

Maar dus ook fibromyalgie kan veroorzaakt worden door laaggradige ontstekingen.

Voedsel zorgt voor ontstekingsreacties

Naast chronische stress en gifstoffen is ongezonde voeding dus een groot probleem in de westerse wereld wat heel veel klachten veroorzaakt. Om te beginnen is ons lichaam niet gemaakt om alles wat we binnen krijgen op de juiste manier te verwerken.

Denk aan geraffineerde producten zoals witbrood, suiker en allerlei toevoegingen in het eten. Dit zijn allen producten waarop we ons immuunsysteem aan het werk zetten. Deze producten kunnen ontstekingen in het darmkanaal veroorzaken. Ons lichaam is niet in staat ze af te breken en op de goede manier te verteren.

Ons lichaam ziet deze producten dus als indringers en gaat proberen ze te vernietigen. Omdat we deze producten eigenlijk niet nodig hebben zetten we ons immuunsysteem onnodig aan het werk en maken we ons lichaam ziek.

Voedsel wat niet goed verteerd

Voedsel wat niet goed verteerd zorgt voor laaggradige ontstekingen in de darmen waardoor ziekteverwekkers zich kunnen verspreiden door het hele lichaam.

Voedsel wat je eigenlijk achterwege moet laten zijn:

 • Suikers
 • Snelle koolhydraten (wit brood, witte pasta, snoep en koek)
 • Schimmel en gisthoudende voedingsmiddelen
 • alcohol

 

 

 

Bij laaggradige ontstekingen kan het lang duren voordat je weet wat er aan de hand is.

Een tekort aan voedingsstoffen.

Doordat de balans in onze darmen niet (meer) goed is werken onze darmen niet meer optimaal. Dit betekend dat voedingsstoffen die erg belangrijk zijn voor ons lichaam niet meer opgenomen worden. Op die manier krijgen we dus naast dat we ziekteverwekkers binnen krijgen ook nog een tekort aan goede voedingsstoffen.

Je zult begrijpen dat er bepaalde dingen in je lichaam stoppen met werken omdat ze niet de juiste brandstof meer krijgen. Daarnaast zullen bepaalde organen stoppen of verminderd hun werk doen omdat ze aangevallen worden door ziekteverwekkers.

En hoe verder dit proces gaat, hoe slechter je lichaam gaat presteren en hoe meer je lichaam je in de steek gaat laten. Hoe gezonder en hoe beter je gaat eten hoe meer je je immuunsysteem een boost geeft.

Dit zijn de voedingsstoffen die erg belangrijk zijn in dit verband:

 • volkorenproducten
 • groenten
 • fruit
 • vette vis
 • zuivelproducten
 • noten

 

 

 

Yoghurt is gezond omdat het probiotica bevat wat je immuunsysteem een boost geeft

Voedsel wat ontstekingen aanwakkert

Dan zijn er dus ook tal van voedingen die de ontstekingen nog een handje helpen. Die als het ware dienen als brandstof voor de ontstekingen die er al zijn:

 • al het voedsel uit de fabriek wat wordt gemaakt of goed wordt gehouden met chemische toevoegingen
 • te veel omega 6 vetzuren of de zogenaamde transvetten (alle hardgemaakte vetten zoals margarine, gestold frituurvet)
 • glutenhoudende granen
 • alle soorten van suikers

Goed en gezond eten

In onze Westerse wereld is het lastig om goed en gezond te eten. Ook de groenten en fruit zij bespoten met pesticiden wat in je lichaam terecht komt. Vlees bevat hormonen wat productiedieren toegedient krijgen. Ook dat komt als gifstof in ons lichaam.

Om die reden is het dus al heel belangrijk om biologisch te eten.
Daarnaast is het belangrijk om je immunsysteem een boost te geven met probiotica.

Voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn:

 • yoghurt
 • kefir
 • salami
 • brie
 • zuurdesembrood
 • augurken
 • tempeh

Maar je kunt probiotica ook als supplement dagelijks innemen om je immuunsysteem een boost te geven.

Door een combinatie te gebruiken van pre en pro biotica zorg je ervoor dat de goede bacteriën worden vermeerderd en dat ze ook direct gevoed worden door de pre biotica

Gezond eten

Zie je langzamerhand door de bomen het bos niet meer wat je nu wel en wat je nu niet moet eten. Dan raad ik je aan om een tijdje te eten volgens de regels van Paleo. Paleo gaat eigenlijk terug naar de basis. Het zorgt ervoor dat je eet zoals onze voorouders dat ook deden. Eigenljik dat je weer gaat eten zoals in de tijd dat er nog geen voeding uit fabrieken bestond.

Conclusie

Niet alleen is het belangrijk om stress te reduceren omdat het vaak de fibromyalgie aanwakkert (omdat bij fibromyalgiepatiënten dat de zwakke plaats is). Maar door chronische stress zorg je voor laaggradige ontstekingen. Dit gaat samen met gifstoffen die je binnen krijgt en verkeerde voeding. Door alles waar je zelf iets aan kunt doen weg te halen, maak je je lichaam weer gezond en zorg je ervoor dat je veel minder last hebt van je fibromyalgie.