Mindset en fibromyalgie

Fibromyalgie zorgt er in de eerste instantie voor dat je in een mindset raakt van boosheid, teleurgesteld in je lichaam en het idee dat je niets meer kan.
Door je mindset te trainen en te veranderen is het mogelijk om een groot deel van je leven weer terug op te pakken.

 

 

 

Verander je negatieve mindset naar een positieve mindset voor een leuker en beter leven

mindset en fibromyalgie

Mindset en fibromyalgie, maar wat is mindset?

Mindset is jouw manier van denken over het leven. En als je leven niet zo lekker gaat door bijvoorbeeld fibromyalgie dan is de manier van denken over het leven waarschijnlijk ook niet heel positief.

Doordat je pijn hebt en beperkt bent in je doen en laten voel je je vaak down en niet lekker in je vel. Doordat je zo negatief in het leven staat heb je het gevoel dat niemand begrijpt wat jij voelt en meemaakt. Dat maakt je in de regel nog somberder en dus negatiever.

Het is lastig om uit een negatieve mindset te komen en die te veranderen naar een positieve mindset. Maar door in een negatieve mindset te blijven zal er in je leven niets veranderen. Fibromyalgie is een aandoening die niet meer geneest en dus zul je er mee moeten leren leven en wel op een zo goed mogelijke manier.

Mindset en fibromyalgie, een fixed mindset

Mindset is hot en happening op dit moment. Maar het is misschien ook wel het krachtigste middel om te bereiken wat je wil bereiken. Je eigen manier van denken.

Een fixed mindset betekend eigenlijk dat je er vanuit gaat dat je op het eind van je kunnen bent. Dat je niet meer meer kunt bereiken als dat je nu bereikt hebt.
Als je dan al iets probeert en het gaat fout dan “bevestigt” dat voor jou gevoel het idee dat je het ook echt niet kan.

Growth mindset

Growth mindset is het tegenover gestelde van een fixed mindset. Mensen met een growth mindset laten zich niet van de wijs brengen door een tegenslag. Zij weten zeker dat ze iets kunnen en ze gaan er dan ook voor.

 

 

 

Stel doelen in je leven. Je hebt afleiding door de voorpret, je hebt een richting waar je naar toe moet werken en je eigenwaarde stijgt als je deze doelen kunt behalen

mindset en fibromyalgie

Fibromyalgie en fixed mindset

Mensen met een aandoening en in dit geval fibromyalgie zitten vaak in een fixed mindset. Heel veel van wat ze konden kunnen ze nu niet meer door de pijn. Ze gaan er daarbij vanuit dat dat ook nooit meer zal verbeteren. Ze zijn ook alleen nog maar bezig met de pijn en wat ze niet kunnen. En alles wat je aandacht geeft groeit.

Dat houdt dus in dat je jezelf steeds meer beperkt en dat alles steeds moeizamer gaat. De pijn wordt niet beter ongeacht welke medicijnen je slikt en je hebt steeds meer het gevoel dat je veel minder kunt.

Mindset en fibromyalgie. Verander je mindset.

En je mindset veranderen is geen gemakkelijke opgave. En zeker niet als je in een fixed mindset zit.
Je hebt echter maar één leven en ik ga er vanuit dat je dat leven zo goed mogelijk wil leven toch?

Het is dus belangrijk dat je aan jezelf gaat werken. Dat je je mindset gaat veranderen van fixed (en zielig) in een growth mindset.

Maar hoe doe je dat dan precies?

 

 

 

Stel gezonde gewoontes in en maak er een routine van om dit vol te houden. Zo werk je toe naar een gezond leven maar ook een leven waarin pijn niet meer de hoofdrol speelt

mindset en fibromyalgie

Stel doelen

Alles wat je nu niet kan en wat je graag weer wel wil kunnen daar ga je een doel van maken.  Alles wat je juist graag zou willen gaan doen ondanks dat je het misschien nooit gedaan hebt, ook daar ga je een doel van maken.

Het is belangrijk dat je dingen hebt om naar toe te werken. Een leven zonder doel of dromen en wensen is een saai leven waarin je rond blijft draaien in zelfmedelijden.

Je doelen hoeven niet alleen te gaan om wat je weer wil kunnen. Je kunt ook grotere dromen toelaten en daarvoor werken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mindset van een miljonair.

Stel gezonde gewoontes in

Gezond eten is bijvoorbeeld een gewoonte die je misschien al hebt maar die je ook zou kunnen invoeren als je die eigenlijk nog niet hebt. Je kunt volgens de regels van Paleo gaan eten maar ook Keto is een goede optie.

Ook bewegen is een gezonde gewoonte. Vooral bij mensen met fibromyalgie is bewegen één van de dingen waarvan al heel snel wordt gezegd dat ze dat niet meer kunnen. Maar juist bij fibromyalgie is het belangrijk dat je beweegt. Dat je de spieren rondom het bindweefsel wat pijn doet versterkt zodat je de pijn kunt opvangen met je spieren.

Daarnaast is Yoga een prima manier om ook aan je bindweefsel te werken. Zorg dat je bewegen in je dagelijkse routine opneemt. Het hoeft niet fanatiek, het hoeft geen uren. Maar een half uurtje per dag werken met je spieren en werken aan je bindweefsel is een goede en gezonde gewoonte.

 

 

 

Lees boeken die je helpen je mindset te trainen van negatief naar positief. Lezen over positieve dingen helpt je om ook zelf positiever in het leven te staan

mindset en fibromyalgie

Ga op zoek naar werk wat je wel kan

Door te werken verleg je je focus naar iets anders. Je bent met andere dingen bezig. Dat verlicht de pijn. En het verlicht de pijn misschien niet fysiek, maar doordat je focus ergens anders is verlicht het geestelijk zeker je pijn.

Bovendien geeft het richting aan je dag en je kan je eigen geld verdienen. Doordat je je eigen geld verdient stijgt je zelfwaarde en voel je je beter, zekerder en heb je meer zelfvertrouwen.
Er is meer dan genoeg thuiswerk. Mocht het de eerste dagen of weken echt niet gaan om lang achter elkaar te werken dan is dat met thuiswerk nog niet zo erg.

Je kunt dan werken wanneer je wil en je uren die je zou willen werken verdelen over de hele dag.

Mindset en fibromyalgie. Bouw een routine in

Met al deze nieuwe gewoontes ga je een nieuwe routine maken. Zorg dat je op tijd opstaat. In ieder geval niet later dan 8 uur. Plan je douche, ontbijt, beweging, huishoudelijke taken, werk allemaal, lunch, allemaal in en volg die routine gewoon elke dag.
Door elke dag dezelfde dingen te doen en deze steeds een heel klein stukje uit te breiden gaat alles stukje bij beetje weer makkelijker.

 

 

 

Leer mediteren. Mediteren is al eeuwenlang een manier om even rust in het leven te vinden maar ook om je mind te resetten. Tegenwoordig wordt het afgedaan als zweverig en overdreven maar het zou voor iedereen goed zijn om te mediteren

mindset en fibromyalgie

Overige tijd

Besteed overige tijd goed, nuttig en productief. Ben je moe dan kun je zeker wel even gaan liggen. Maar niet langer dan 20 minuten. Je slaapt anders in de nacht niet.
Besteed je resterende tijd aan lezen over je nieuwe werk, of lees een mindset boek, een boek over mindfullnes.

Bekijk website’s over deze onderwerpen of youtube filmpjes

Mindset en fibromyalgie, mediteren

Mediteren zorgt voor het helpen veranderen van je mindset. Tijdens meditatie kun je alle overige ballast even vergeten en je richten op het veranderen van je mindset.
Dagelijks mediteren zorgt ervoor dat je ook je onderbewustzijn traint om je nieuwe mindset te omarmen.

Naast dat je je onderbewustzijn meeneemt in het veranderen van je mindset creeer je ook rust in je hoofd en daardoor ook in je lichaam

Laat een positieve mindset je leven veranderen

Fibromyalgie is niet leuk. Dat staat voor iedereen die dit probleem heeft als een paal boven water. Maar je hebt zelf in de hand hoe je leven eruit gaat zien.
Ga werken aan je mindset. Je manier van denken. Ga dingen doen die je energie geven. Maar ga ook dingen doen die je eigenwaarde weer omhoog halen zoals bijvoorbeeld werken.
Wees lief voor je lichaam en ga zorgen dat je lichaam weer in conditie komt om ook de rest van het leven aan te kunnen.
Lees vooral positieve dingen. Mediteer regelmatig en geniet van het leven.