Vermoeidheid bij fibromyalgie

 

Is het een oorzaak of een gevolg van fibromyalgie?

Naar mijn mening is het een gevolg. Ik ben geen medicus ik kan dat dus niet wetenschappelijk onderbouwen maar ik kan het wel (voor mezelf) logisch beredeneren

Je wordt niet zomaar moe

Ik ben ervan overtuigd dat je niet zomaar moe wordt. Er gaat een lichamelijk of geestelijk proces vooraf aan het moe worden.

De defenitie van vermoeidheid is:
Vermoeidheid (of moeheid) is een staat van lichaam en geest waarbij een persoon zich verminderd in staat voelt activiteiten te ondernemen en zich slaperig voelt. Vermoeidheid is over het algemeen een gevolg van een zware lichamelijke of geestelijke inspanning of een lange periode zonder slaap.

En deze komt uit de wikipedia maar als ik alle encyclopediën naast elkaar leg komt het eigenlijk allemaal een beetje op hetzelfde neer.

En dus wordt je niet zomaar moe, vermoeidheid heeft een oorzaak.

Mijn verhaal

Dat is ook waar ik me aan vast heb gehouden nadat ik besloten had dat ik niet wilde dat fibromyalgie mijn leven beheerste. De vermoeidheid heeft een oorzaak of zit tussen mijn oren.
Dat ben ik dus uit gaan testen door zeer regelmatig te gaan rusten (overdag nooit langer dan een half uur en niet vaker dan 3x per dag) en door dagelijks op dezelfde tijd naar bed te gaan en ook op tijd weer op te staan.
Daarnaast hield ik mezelf voor:
Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik moe ben en ik ga toch dingen doen?

  • Meer pijn (dat heb ik wel ervaren)
  • In het begin humeurig

Maar wat ik merkte was dat ik na een tijd van mezelf “zielig” vinden omdat ik zoveel pijn had en omdat ik zo moe was. dat ik van de leuke dingen ook energie kreeg.

Ik ben toen op zoek gegaan naar hoe ik mijn energie kon gaan opbouwen.

Vermoeidheid heeft een oorzaak

Er werd al langer gespeculeerd over dat er iets in je lichaam moest zijn dat de pijn veroorzaakte en dat die pijn wel eens bij de spieren kon liggen.
Daarnaast was ik boos, teleurgesteld en voelde ik me slachtoffer. Eigenlijk allemaal nutteloos energieverbruik.
Natuurlijk wordt je moe als je boos bent, en als je jezelf slachtoffer voelt sta je op met “het gevoel” en ga je naar bed met “het gevoel”
Bovendien hielp het niet, boos worden niet en mezelf slachtoffer voelen ook niet. Het enige gevolg daarvan was dat ik minder gezellig was voor mijn man op dat moment en eigenlijk weinig kon genieten (want ik had pijn en ik was moe).

Ik was er dus van overtuigd en gelukkig al heel snel dat ik dat moest gaan veranderen. Ik moest uit de slachtofferrol en ik moest stoppen met boos zijn en de energie die daarbij vrij kwam gebruiken voor onderzoek naar wat ik wel kon.

Pijn geeft ook vermoeidheid. Ik ben ervan overtuigd dat bij pijn je lichaam keihard moet werken om de pijn af te laten vloeien, om ermee om te gaan maar ook de oorzaak is een lichamelijke oorzaak die vermoeidheid geeft.
Ook al heb je pijnstillers dan onderdruk je de pijn alleen, je voelt hem zelf niet. Echter je lichaam blijft bezig om de oorzaak op te lossen en dat kost energie.

Naar mijn idee heb is de vermoeidheid geen oorzaak van fibromyalgie maar een gevolg.

Als we dit als leidraad nemen kunnen we een plan opzetten om der vermoeidheid te laten verminderen

  • Pijn verminderen
  • Mindset veranderen
  • Energie opbouwen

Dit waren de drie pijlers waarop ik mijn plan heb gebouwd, waarbij ik gekozen heb om mijn mindset als eerste aan te pakken omdat ik daar zelf de meeste invloed op had. Tegelijkertijd pakte ik mijn (extreme) vermoeidheid aan door te werken met lijstjes en lichamelijke arbeid af te wisselen met schrijven. maximaal 3x per dag een half uurtje "pauze" en vaste rusttijden op bed.

Ik heb een compleet plan gemaakt voor mezelf om terug te keren naar mijn "normale" leven wat op zich voor mij prima heeft uitgepakt.