Vrije radicalen zijn een “bijproduct” of eigenlijk een afvalproduct van ons lichaam. Om te begrijpen wat een vrije radicale cel is moet je eerst weten hoe een cel is opgebouwd.

Opbouw van een cel in ons lichaam

Hieronder zie je op simplistische wijze uitgelegd hoe een cel in ons lichaam is opgebouwd.

Door bepaalde invloeden kan de schil van het atoom zwakker worden (medicatie, verkeerde voeding, ziekte etc) en raakt er een electron los. Doordat de lading in het molecuul nu niet meer stabiel is (er is een negatief geladen deeltje weg) wordt het molecuul instabiel.

Maar er is nu ook een los electron in ons lichaam actief. En dit losse electron gaat op zoek naar een electron om mee te “paren”. Echter in zijn zoektocht is deze electron heel erg reactief. Om te stabiliseren “steelt” hij een electron van een andere molecuul. Deze molecuul raakt ook instabiel en zo krijg je een ketting reactie van instabiele moleculen en dus instabiele cellen.

Het werk van de cel

Iedere cel in ons lichaam heeft een bepaalde functie. Maar als een cel instabiel is of eigenlijk kapot is dan kan deze cel zijn werk niet naar behoren uitvoeren. Dan is er vervolgens nog een rondvliegend los electron welke schade maakt aan andere cellen om zichzelf te stabiliseren.

Dit los rondvliegende electron wordt een vrije radicaal genoemd.

Goede vrije radicalen

Er zijn ook vrije radicalen die je nodig hebt. Deze vrije radicalen ontstaan bij de afbraak van voedingsstoffen en die heb je nodig om virussen, bacteriën etc tegen te gaan in je lichaam.
Daarnaast is je lichaam gemaakt om vrije radicalen die schadelijk zijn voor je lichaam te neutraliseren.

Maar de wereld om ons heen verandert. We eten enorm veel chemisch en gemanipuleerd voedsel. Daardoor komen er in ons lichaam veel meer vrije radicalen vrij als dat ons lichaam kan verwerken. En vrije radicalen zorgen voor oxidatieve stress in ons lichaam en dus voor laaggradige ontstekingen.

Daarnaast vallen ze belangrijke cellen in ons lichaam aan waardoor de celdeling ontregelt kan raken. Allerlei lichaamsprocessen kunnen dus worden verstoord met alle gevolgen van dien.

Antioxidanten

Om  het lichaam te ondersteunen is het belangrijk dat je antioxidanten binnen krijgt. Antioxidanten “vangen” de vrije radicalen en geven een electron af aan de vrije radicaal zodat het “stelen” van de electronen stopt en de lichaamsprocessen door kunnen gaan.

Het is dus belangrijk dat je voldoende antioxidanten binnen  krijgt om op die manier zoveel mogelijk vrije radicalen weg te vangen en de lichaamsprocessen weer op gang te helpen of te zorgen dat deze niet verstoord raken.