Leven met fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die chronisch is. Dat betekend dat je niet kunt genezen van fibromyalgie. Je zal dus moeten leren leven met fibromyalgie en dat zal de ene dag beter gaan dan de andere dag.

Boosheid bij fibromyalgie

Ik denk dat veel mensen het wel herkennen. In de eerste instantie begint de pijn dusdanig dat het goed te verdragen is. Echter het gaat niet meer weg. Je maakt je zorgen, en je komt in de malle molen van doktoren en waarschijnlijk het ziekenhuis.

Je wordt helemaal binnenste buiten gekeerd en eigenlijk wordt er niets gevonden. De uiteindelijke diagnose is fybromyalgie. Je bent blij dat er een diagnose is. Nu weet je tenminste dat je je niet aanstelt. Maar ook komt de boosheid. De boosheid over je lichaam wat je voor een deel in de steek laat.

leven met fibromyalgie

 

 

 

Haal je negatieve en boze gedachten er uit en stop er positieve gedachten in

Pijn bij fibromyalgie

De pijn is het allerergste van de fibromyalgie. De pijn veroorzaakt allemaal ongemak op allerlei manieren in je leven. Je slaapt slecht doordat je van de pijn wakker wordt. Je bent dus moe en hebt weinig energie (pijn vreet energie). Je zegt vaker dingen af die je gepland had met familie of vrienden.

En het ergste, er is niets wat lijkt te helpen tegen de pijn.

Werk bij fibromyalgie

De pijn lijkt steeds erger te worden. Je energie raakt langzamerhand op en ondanks dat je heel moe bent, slaap je slecht.
Dat betekend dat je overdag ook steeds slechter gaat functioneren. Je concentratie wordt minder. Lichamelijk arbeid wordt steeds zwaarder. Tot je je uiteindelijk ziek moet melden of vaak ziek moet melden omdat het niet meer lukt.

Onbegrip vanuit de omgeving

Zo op het zicht is er niets met je aan de hand. Als je een goede dag hebt dan reageer je net zoals voordat je de diagnose kreeg. Eigenlijk kun je ook niet uitleggen wat je precies voelt of hoe het voelt. Dan zijn er altijd nog mensen die fibromyalgie maar onzin vinden, het is geen erkende ziekte en geen ziekte die te controleren is en dus zal het wel aanstellerij zijn.

Kortom

Fibromyalgie is een aandoening die je niet alleen lichamelijk raakt maar ook op psychisch vlak krijg je met van alles te maken.
Dat maakt het leven met fibromyalgie er niet makkelijker op.

Hoe verbeter je je leven met fibromyalgie?

Je kunt pas na de eerste fase van boosheid en frustratie gaan werken aan het verbeteren van je leven met fibromyalgie.
Je moet namelijk zelf veranderen. Je kunt eisen dat de omgeving verandert, maar niemand gaat zijn leven aanpassen aan dat van jou en dus zul je je zelf moeten veranderen.

leven met fibromyalgie

 

 

 

Verbeter je leven stapje voor stapje. Maar zorg wel dat je omhoog gaat.

Boosheid over je fibromyalgie

Om te beginnen moet je stoppen met energie te stoppen in boos te zijn. Dit kost namelijk veel energie die je beter kunt gebruiken. Je zult je moeten neerleggen bij je diagnose. Je zult je leven opnieuw moeten gaan inrichten en misschien zelfs opnieuw opbouwen.
Na je eerste boosheid en frustratie zul je je negatieve gevoelens over de fibromyalgie achter je moeten laten en positief naar de toekomst moeten kijken. Hoe moeilijk dat op dit moment ook lijkt.

Mindset


Je moet je eigen manier van denken gaan veranderen. En dat gaat niet van de ene op de andere dag. Je moet je mindset gaan veranderen. Een mindset veranderen gaat stapje voor stapje. Maar iedere keer als je je bewust bent van je boosheid of van een negatieve gedachte moet je hem proberen te vervangen door een positieve gedachte.

Je moet bewust met je gedachten aan de slag. Je krijgt gedachten vaak zomaar opeens. Als het een negatieve gedachte is moet je eigenlijk direct proberen er een positieve gedachte voor in de plaats te zetten. Zorg dat je wat dingen opschrijft die je leuk vindt, waar je graag over fantaseert, waar je over droomt. Als er een negatieve gedachte of boosheid op komt zetten zet er dan die positieve gedachte voor in de plaats

leven met fibromyalgie

 

 

 

Je mindset veranderen is een lange weg met bochten en heuvels

Pijn bij fibromyalgie

Pijn kun je niet zomaar uitschakelen en je kunt het ook niet makkelijk negeren. Veel pijnstillers doen eigenlijk weinig tot niets. Dit heeft ook deels te maken met dat we na de pijnstiller gaan zitten wachten tot we voelen dat de pijn zakt. En misschien zakt het wel een beetje, maar het is altijd veel te weinig. We willen gewoon pijnvrij zijn en dat lukt niet met pijnstillers.

Hoe zwaar je pijnstillers ook zijn, ze zullen je nooit volledig pijnvrij gaan maken.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Daar heb je vast wel eens van gehoord. Op dit moment geef je de pijn heel veel aandacht. Omdat de pijn nooit weg lijkt te zijn wordt je er continu mee geconfronteerd en heeft de pijn je volledig in zijn greep.

Je moet je uit die greep zien los te worstelen en ook dat is niet makkelijk. Het maakt niet uit wat je doet of je gaat liggen, gaat zitten of gaat lopen. Je hebt altijd pijn.
Maar waarom zou je gaan liggen als de pijn net zo erg is als dat je zit. Het is belangrijk dat je je gedachten van de pijn afhaalt en er andere gedachten voor in de plaats zet.

leven met fibromyalgie

 

 

 

Laat de mooie dingen van het leven je negatieve gedachten verdrijven

Gedachten veranderen

Dat gaat echter niet zo makkelijk als je gedachten veranderen bij boosheid. Maar door iets te gaan doen (lezen, tv kijken, cursus volgen in iets wat je leuk vindt) kun je je zelf afleiden en krijgt de pijn minder aandacht.
Het is er nog wel maar door het minder aandacht te geven en meer aandacht te geven aan datgene waar je mee bezig bent wordt de pijn in ieder geval niet heviger. Het kan zelfs verminderen als je veel minder met de pijn bezig bent.

Zoek uit wat bij jou verder nog kan helpen om de pijn te verminderen

Iedereen is anders en niet alles werkt voor iedereen. Maar positief in het leven staan werkt voor heel veel mensen in ieder geval.
Start met de pijnstiller PEA. PEA is een lichaamseigen stof en een lichaamseigen pijnstiller. Normaliter zou er in je lichaam meer aangemaakt moeten worden op pijnlijke plaatsen. Echter mensen met fibromyalgie hebben een tekort aan PEA.

 

Naast een tekort aan PEA kun je een tekort hebben aan nog meer voedingsstoffen.

 

 

 

Genieten van de kleine dingen zorgt ervoor dat je mindset me je mee geniet

PEA

PEA heeft ongeveer 2 maanden nodig om een goede spiegel op te bouwen en voordat je er echt profijt van hebt. En die profijt is ook echt niet dat je volledig pijnvrij zult worden. Maar het middel is wel pijnstillend en is volledig veilig voor je. Dus geen maagklachten zoals veel andere pijnstillers. Je kunt in ieder geval gaan beginnen met dit middel om over 2 maanden je misschien wel een stuk beter te voelen.

Voeding en fibromyalgie

Ook voeding kan zorgen voor verlichting van de pijn. Dit is eveneens een manier die niet onmiddellijk werkt omdat je nog heel veel “foute” voedingsmiddelen in je maag en in je lichaam hebt. Het duurt wel even voordat deze uit je lichaam zijn en vervangen zijn door de goede voedingsmiddelen.

Heel veel voeding zorgt voor laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen zijn de oorzaak van de welvaartsziekten van tegenwoordig waaronder fibromyalgie. En welvaartsziekten klinkt alsof het er vroeger niet was. Het zal er ongetwijfeld wel geweest zijn maar niet zo heftig als in de tegenwoordige tijd met alle chemische toevoegingen in het eten en met alle stress van tegenwoordig.

Biologische voeding

Biologische voeding zou al heel veel schelen. Daar worden geen gifstoffen gebruikt om de gewassen te “beschermen” en daar zitten geen chemische toevoegingen in. Dus biologisch gaan eten zorgt er al voor dat er heel veel gifstoffen je lichaam niet binnen komen.

Paleo

Paleo is een manier van eten die teruggaat naar de oertijd. Daarbij worden eigenlijk alleen de dingen gegeten die niet bewerkt zijn zodat alle voedingsstoffen behouden blijven. Paleo is dus een hele gezonde manier van eten en het zorgt ervoor dat je lichaam “schoon” wordt en dat laaggradige ontstekingen minder kansen krijgen. Maar ook “gewone” ontstekingen krijgen minder kansen.

leven met fibromyalgie

Bewegen en fibromyalgie

Eigenlijk zit iemand met fibromyalgie niet te wachten op te gaan bewegen. Want veel bewegingen zijn pijnlijk en niemand zit er op te wachten om nog meer pijn te veroorzaken.

Toch is het belangrijk om te gaan bewegen. Want door te weinig te bewegen zal de pijn erger worden omdat ook spieren “vast” gaan zitten. Maar spieren zullen ook in kracht afnemen als je ze niet regelmatig gebruikt. Waardoor alles nog moeizamer gaat dan dat het nu al gaat

Yoga bij fibromyalgie

Zweverig, niets voor jou? Ik weet zeker dat je hier heel veel aan gaat hebben. Maar dan moet je wel sterk genoeg in je schoenen staan om het ook op dagelijkse basis te doen. Met name Yin yoga is zeer geschikt voor mensen met fibromyalgie. Daar wordt veel aandacht besteedt aan het bindweefsel en dat is nu precies wat de pijn bij fibromyalgie veroorzaakt.

Daarnaast zorgt de rust die je bij yoga ervaart er ook voor dat je je negatieve gedachten los kan laten en positieve gedachten toe kan laten. Even geen stress, even geen negativiteit.
Om jezelf beter te voelen is het verstandig om een gezonde routine op te bouwen in eten en beweging. Door aan jezelf te werken zal er zeker al verbetering optreden

Werk en fibromyalgie

Slecht kunnen concentreren of zwaar lichamelijk werk niet meer aan kunnen. Onenigheid met je baas en je collega’s die denken dat je je aanstelt?
Het zijn allemaal dingen die stress opleveren en juist stress is een behoorlijke trigger voor fibromyalgie.

 

 

 

Met thuiswerk bepaal je zelf wanneer je werkt en wanneer je rust neemt

Eigenwaarde

Maar zonder werk verlies je vaak een deel van je eigenwaarde. Je bent al beperkt, als je het contact met collega’s en/of klanten dan ook nog verliest dan wordt je wereldje echt heel klein.
Maar om iedere dag met stress naar je werk te gaan of als je je ziek meldt tegen onbegrip op te lopen is ook heel vervelend.

Thuiswerk

Ik ben zelf met thuiswerk begonnen. Ik vond het belangrijk om wel mijn eigen geld te blijven verdienen. Ik wil ook gewoon mijn inbreng blijven doen in het gezin (zo ben ik opgevoed) en dus ben ik begonnen met affiliate marketing. Ik vind het én ontzettend leuk om te doen én ik verdien er geld mee.

Daarnaast kan ik mijn volledig storten op hetgeen ik leuk vind, wat een positief effect heeft op mijn humeur. Ik heb inmiddels diverse cursussen gevolgd en ben nog steeds met cursussen bezig omdat ik het leuk vindt. Maar zo ben ik ook met andere dingen bezig waardoor ik niet continu bezig ben met dat ik beperkt ben.

Thuiswerk is er op heel veel manieren en er is ongetwijfeld wel iets wat jij leuk vindt om te doen.

Fibromyalgie en de omgeving

Het is mij gelukkig wel gelukt om mijn mindset te veranderen. Dat wil zeggen dat ik alle negatieve personen en iedereen die mij een aansteller vond de deur heb gewezen. Ik ben altijd heel open geweest in wat ik had en waarom ik op dat moment moest afhaken en als ze dat niet accepteren is dat prima, maar dan respecteer je mij dus niet en dan kun je vertrekken.

Inmiddels weet iedereen dat als een uitnodiging voor dezelfde dag onverwachts komt dat ik niet altijd kan of in ieder geval dat het niet altijd lukt. Maar in principe lukt het prima om van te voren afspraken te maken. Dan kan ik er in mijn dagelijkse routine rekening mee houden en de dag ervoor en de dag erna niets plannen.

Leven met fibromyalgie

Leven met fibromyalgie is zeker goed te doen. Maar je moet jezelf wel in acht nemen. En daarnaast moet je ook gewoon gezonder leven (ik leefde daarvoor zelfs zeer ongezond).
Het lastigste is je manier van denken omschakelen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt dan wordt je creatief en kun je creatief met je aandoening om gaan.