Fibromyalgie en werk

 

Fibromyalgie zie je niet aan de buitenkant. Er wordt dus ook vaak gezegd door mensen dat ze stuitten op een muur van onbegrip.

Ik kan me voorstellen als jij een lichamelijk zwaar beroep hebt dat het lastig wordt en zeker als je eigenlijk niet anders kan dan op dat moment werken met je lichaam. (denk aan mensen in de zorg, of in de bouw of bijvoorbeeld aan een lopende band staan).

Is fibromyalgie een beperking?

fibromyalgie komt voor in vele vormen en ook in vele gradaties. Doordat fibromyalgie kan zorgen voor ontstekingen in het lichaam kan het zeker een behoorlijke beperking zijn bij het uitvoeren van je werk.
Ook het feit dat vermoeidheid een grote rol speelt bij mensen met fibromyalgie betekend dat ook dat je beperkt in je lichamelijke activiteiten.

 

Maar omdat fibromyalgie en ook vermoeidheid onzichtbaar zijn wordt het vaak afgedaan door de omgeving als aanstellerij. Je kunt je daar heel erg druk over maken. Je kunt het ook van je af laten glijden en jouw eigen leven op de rit gaan zetten op basis van wat je wel kan.

 

Werkeloosheid en onzekerheid bij solliciteren

Maar liefst 55,5% van de groep mensen met fibromyalgie is werkeloos waarvan bij 46% de fibromyalgie de directe oorzaak is en dat heeft dus wel een behoorlijke impact op je leven. Ook bij het solliciteren zijn mensen bang dat ze worden afgewezen op hun fibromyalgie.

Bij het solliciteren is het simpel. Zo lang je open bent over wat je mankeert, en wat je kan lijkt me dat solliciteren geen probleem moet zijn. Het probleem zal er eerder in zitten dat je werkgever onbekend is met de ziekte het is dus bij een sollicitatie belangrijk dat je open bent over wat je hebt. Maar ook dat je uitleg geeft wat je beperkingen zijn en waarom deze baan dan wel zeer geschikt is voor jou.

 

 

Één van mijn banen is het trainen van honden. Redelijk zwaar lichamelijk werk wat ik afwissel met affiliate marketing

Jouw baan op dit moment

Ook tussen de werkgevers heb je horken en mensen met empathie. Maar jij zult het net treffen en een hork als baas hebben die op geen enkele manier mee wil buigen. Maar ook als je een supergoede baas hebt is de mogelijkheid er ,dat je door bepaalde omstandigheden op den duur niet meer kan werken.

 

Als je om de één of andere reden in de ziektewet belandt bent kun je na 20 maanden een WIA uitkering aanvragen. Indien dat voor jou aan de orde is maak daar dan ook gebruik van.

Het is verstandig om alvast te gaan bekijken of er een manier is om geld te verdienen terwijl je geen druk meer hebt om te MOETEN werken. Om die reden ben ik zelf gestart met thuiswerk. En na een fikse fibromyalgie aanval waarin ik echt niets meer kon ben ik begonnen met het opbouwen van een passief inkomen via netwerkmarketing.

 

Ik en mijn werk

Mijn belangrijkste werk is honden aftrainen voor het detectiewerk. Ik heb op dit moment nog 25 honden die zijn overgebleven uit een verder afgesloten verleden en waarbij er ook een aantal honden zitten die nog getraind moeten worden.


Ook moeten de honden verzorgd worden en alles schoongemaakt worden. Ik kan dit op eigen tempo doen en ik heb mijn schoonmaakwerkzaamheden inmiddels zo ingedeeld dat ik steeds een stuk kan doen in hele slechte periodes en dat het verdeeld over de dag toch wel af komt.

Verder heb ik een baan als thuiswerkondernemer en verdien ik geld met allerlei thuiswerk projecten. Ook daar kan ik mijn werk indelen zoals ik zelf wil.
Maar de belangrijkste baan waar ik op dit moment behoorlijk veel geld mee verdien is netwerkmarketing.


Ik heb het al eerder gezegd, ik ben geen patiënt en ik ben er ook van overtuigd dat ik gewoon alles kan alleen moet ik het wel dusdanig indelen dat ik én productief ben, én mijn gezondheid in de gaten houdt. Dat was in het  begin een puzzel maar inmiddels is het zo een gewoonte.

 

Het voordeel van mijn werk is wel dat ik geen werkgever achter me aan heb zitten die dingen van me eist. De enige die dingen van mij eist ben ik zelf.

Werkeloos en moeten solliciteren

De wetgever vindt nog steeds dat je verplicht moet solliciteren als je werkeloos bent geraakt door fibromyalgie. 
Afhankelijk van of je graag weer aan het werk wil, kun je bij je sollicitatie uiteraard melden dat je fibromyalgie hebt en welke beperkingen je hebt.

Het is ook mogelijk om simpelweg te starten in netwerkmarketing en daarin  een business op  bouwen. Hoe sneller je ermee begint, hoe sneller je kan gaan groeien. Het leuke van netwerkmarketing in deze bedrijven is dat je eigenlijk niemand nodig hebt om je geld te laten groeien. Je kunt door zelf iedere maand je spaargeld in te leggen een passief inkomen opbouwen.

Heb al jaren fibromyalgie, kan ik afgekeurd worden?

De Nederlandse overheid neemt het advies van de wereldgezondheidsorganisatie nog steeds niet over en erkent fibromyalgie nog niet als ziekte. Dat betekend dat je met de diagnose fibromyalgie niet zo makkelijk afgekeurd kan worden. En dat is vervelend want dat geeft weer stress en als je meer stress krijgt dan heb je ook weer meer last van fibromyalgie.

 

Het allerbelangrijkste is dat je uit dat cirkeltje komt. Het is een aanslag op je gezondheid en je wordt er niet beter van. Maar waarom zou je afgekeurd willen worden? Natuurlijk is het "makkelijk" als je je niet meer druk hoeft te maken over solliciteren. Ook dat geeft namelijk stress wat er voor kan zorgen dat je fibromyalgie weer erger wordt. 

 

Maar zowel de werkgevers als de Nederlandse overheid daar hoef je eigenlijk niets van te verwachten. Sinds de crisis vanaf de zomer van 2021 ongeveer is mijn vertrouwen in de Nederlandse overheid tot een nul punt gedaald. Mij n insteek is dat je je zaken het beste zelf kan regelen, en dat je zo min mogelijk moet verwachten van een overheid of een andere instantie. In plaats van bezig te zijn met het feit of je afgekeurd kan worden, heb ik er voor gekozen om een plan te maken voor de rest van mijn leven zodat ik niet of zo weinig mogelijk afhankelijk ben van instanties en de overheid.

Welke baan past bij iemand met fibromyalgie?

Het is natuurlijk heel lastig te zeggen of er iets geschikt is voor ALLE mensen met fibromyalgie. Ik denk dat het het belangrijkste is dat je moet kijken naar wat jij zelf wel kunt, maar ook naar wat je zelf wil.

Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt dat ik financieel vrij wilde worden. Niet alleen omdat ik niet zo makkelijk meer kon werken. Maar ook omdat ik leuke dingen wil doen in mijn leven. 

 

Het is duidelijk dat er geld verdient moet worden (of je moet willen blijven hangen in een uitkering) maar het is wel heel persoonlijk wat geschikt is voor iemand.

Het moet in ieder geval werk zijn waarin je niet per dag bepaalde taken af moet hebben of waarbij je dagelijks op de werkvloer moet staan. En als je al dagelijks op de werkvloer moet staan, dan moet het werk zijn waarbij je regelmatig even rust kan nemen.  Of werk waarbij je kan afwisselen en af en toe kan gaan zitten en af en toe moet staan. 

 

Het beste ben je met thuiswerk en nog beter met netwerkmarketing,  omdat je daarbij zelf je tijd in kan delen. Je kunt ervoor kiezen om in de ochtend vroeg op te staan om te werken en dan rond koffietijd een uurtje rust te nemen. l

In dat opzicht heeft de corona misschien wel voor verbetering gezorgd omdat er heel veel meer thuiswerk is gekomen.

Het belangrijkste is dat er zo weinig mogelijk stress bij komt kijken omdat dat ervoor zorgt dat je spieren extra aanspannen en het is belangrijk dat je rust kan nemen als dat even nodig is om te voorkomen dat je keer op keer ziek moet melden.

 

Ben jij werkeloos door je fibromyalgie?

En erger nog ben je daardoor afhankelijk van een uitkering?
Dan heb ik zeker wel ideetjes voor je maar dan moet je wel uit je slachtoffer rol komen.

Je kan in de eerste instantie aan de slag met de tips op pagina’s van voeding en beweging

Maar er zijn tegenwoordig met het internet veel meer mogelijkheden om te werken via internet
en daar ook een volledig inkomen uit te halen.

klik op de afbeelding om naar de site te gaan

 

Thuiswerksite

Verder is het een idee om een thuiswerk ondernemer te worden. Er is inmiddels heel veel thuiswerk en er is ook leuk in te verdienen.
Door te werken en je eigen geld te verdienen stijgt je eigenwaarde. Doordat je eigenwaarde stijgt kom je in een opwaartse cirkel terecht. Je gemoedstoestand wordt een stuk beter en doordat je beter in je vel komt te zitten kun je de pijn beter aan maar je maakt daarnaast endorfine aan en dat is een natuurlijke pijnstiller.

Kijk eens rond op deze website, er staan heel veel tips en adviezen op om te werken en om geld te verdienen via internet.
Je eigen bedrijfje opzetten was nog nooit zo makkelijk als tegenwoordig.