Paleo. Geschiedenis van ons darmstelsel en fibromyalgie

Paleo  gaat uit van de meest zuivere vorm van eten voor de mens. Waardoor het darmstelsel van de mens het voedsel beter kan verwerken.
Door te eten volgens de regels van Paleo, voorkom je dat je darmstelsel en daarbij je hele lichaam te maken krijgt met welvaartsziekten. Immers behoort fibromyalgie bij de welvaartsziekten.

paleo darmstelsel fibromyalgie

 

 

 

Ons darmstelsel is ons belangrijkste orgaan omdat deze zorgt voor een goed immuunsysteem. Door een goed immuunsysteem worden we minder snel zie en zitten we beter in ons vel.

Paleo en fibromyalgie; ons voedsel in de jaren 50

In de jaren 50 hadden veel mensen geen geld voor bewerkte etenswaren. De boerderijen waren veel kleinschaliger. Daardoor hadden veel mensen zelf een stukje grond of tuin waar ze hun voedsel verbouwden. Bijvoorbeeld groenten en fruit werd op het platteland voornamelijk zelf verbouwd.

Geld voor koek en snoep was er niet. Evenals frisdrank en fastfood, ook dat was niet in huis of alleen bij hoge uitzondering. Het darmstelsel van de mensen en in het bijzonder de lever en de alvleesklier werden veel minder belast.

De mensen aten voornamelijk vers voedsel uit eigen tuin. Vlees van dieren die op hun eigen erf hadden gelopen.  Behalve de mensen in de stad en die geen ruimte hadden voor eigen dieren en een eigen tuin. Desondanks was het voedsel nog steeds beter omdat ook bij de slager het voedsel afkomstig was van dieren die buiten hadden gelopen.

 

 

 

 

Mensen verbouiwden zelf hun groenten en hielden op het platteland hun eigen dieren om te kunnen eten

paleo darmstelsel fibromyalgie

Paleo en fibromylagie; Vervuiling en uitputting van de landbouwgrond

Er reden in die tijd een stuk minder auto’s en motoren. Daarnaast vlogen er veel minder vliegtuigen. Evenals dat er veel minder plastic geproduceerd werd. Plastic werd nog veel minder gebruikt als tegenwoordig. Er was dus veel minder vervuiling dan tegenwoordig. Vandaar dat ook het voedsel van veel betere kwaliteit was.

Daarnaast werd er voornamelijk geproduceerd voor de eigen markt. En ging niet het grootste gedeelte van het voedsel naar het buitenland.  Anders gezegd het land werd veel minder intensief bewerkt. Daardoor kreeg het de tijd om “bij te komen”. Om die reden zat er in het voedsel veel meer voedingsstoffen als tegenwoordig.

Hetzelfde geldt voor de productiedieren. Zij liepen op het land. Er waren nog geen grootschalige koeienstallen en varkensstallen. Als gevolg daarvan waren er veel minder dieren ziek. Ze hadden een natuurlijke weerstand. De dieren hadden weinig stress.
Bovendien konden ze gewoon grazen en kregen ze dus het voedsel binnen wat voor hun darmstelsel bedoelt was.

paleo darmstelsel fibromyalgie

 

 

 

In die jaren reden er veel minder auto's en was de vervuiling stukken minder dan tegenwoordig

Paleo en fibromyalgie; Pesticiden en geneesmiddelen

Het immuunsysteem van de landbouwgrond was vele malen beter als tegenwoordig. Het land kreeg de kans op bij te komen. Doordat de landbouwgrond niet uitgeput werd en het zaad veelal uit de buurt kwam werden gewassen minder snel ziek. Maar als ze wel ziek waren dan was simpelweg de oogst mislukt.

Tegenwoordig wordt er continu preventief gespoten met pesticiden. Allemaal gif wat onnodig ons lichaam binnenkomt. Evenzo in de bio industrie. Dieren krijgen veelal preventief antibiotica.  Omdat de boeren een groot verlies lijden als ze een ziekte in de stal krijgen. Maar die antibiotica krijgen wij ook binnen via het vlees.

Paleo gaat uit van de zuiverste vorm van eten en dus voornamelijk biologisch. In de biologisch landbouw en veeteeld wordt niet gewerkt met pesticiden. Biologisch gehouden dieren hebben veel minder medicatie nodig omdat hun immuunsysteem veel beter is. Bij Paleo krijg je dus veel minder onnodig gif en medicatie binnen.

 

 

 

Door grote akkers en grootschalige landbouw is het een enorm verlies als de oogst mislukt. Met behulp van pesticide wordt iedere mogelijkheid uitgesloten om de oogst te verliezen. Maar het gaat ten koste van onze gezondheid

paleo darmstelsel fibromyalgie

Paleo en fibromyalgie; gemanipuleerd voedsel is slecht voor ons darmstelsel

Paleo gebruikt geen suikers of vervangers daarvan. Suikers zijn slecht voor ons darmstelsel. Maar niet alleen voor ons darmstelsel maar vooral ook voor onze alvleesklier. Daarnaast is suiker een verslavend product.  Ook voor fibromyalgie patiënten is het belangrijk om zo weinig mogelijk suikers te eten.

Eveneens wordt ons voedsel gemanipuleerd met E-nummers, smaakversterkers gemaakt van chemische componenten en ons voedsel moet lang houdbaar zijn. Meer onnodige dingen kun je niet in je eten krijgen. Door deze te omzeilen en te eten volgens Paleo zal je immuunsysteem veel beter zijn werk kunnen blijven doen.

Door verkeerd voedsel krijg je in de darmen laaggradige ontstekingen. Daar merk je als gezond mens helemaal niets van. Maar je lichaam moet wel harder werken om je gezond te houden. Laaggradige ontstekingen krijg je niet alleen in je darmen maar eveneens in je organen en zelfs in je hersenen. Verkeerd voedsel is de bakermat voor allerlei ziekten.

paleo darmstelsel fibromyalgie

 

 

 

Een dier wat soortgeigen gedrag kan doen heeft minder stress en daardoor een veel beter immuunsysteem. Deze dieren hebben dus veel minder snel medicatie nodig. En als zij het niet nodig hebben kunnen wij het niet binnen krijgen.

Ons darmstelsel is het belangrijkste orgaan

Omdat Paleo uitgaat van de zuiverste vorm van voedsel is dit de beste manier van leven voor mensen met fibromyalgie. Daarnaast is het uiteraard enorm belangrijk dat het voedsel biologisch is om te voorkomen dat we onnodige antibiotica en pesticiden binnen krijgen. Door zo zuiver mogelijk te eten voorkom je laaggradige ontstekingen in de darmen en de organen.

Door je lichaam terug te brengen in de juiste conditie en het te verzorgen met gewoon goed voedsel kun je al heel veel doen om een groot deel van je leven zonder pijn terug te krijgen.