Bureau breinfijn, wat een bijzondere naam voor een bijzondere vrouw. Er zijn al enorm veel onderzoeken gedaan naar de oorzaak van fibromyalgie. Ook ik heb al enorm veel mensen gesproken die fibromyalgie hebben. Vanuit  mijn “onderzoek” (ik mag het natuurlijk geen onderzoek noemen omdat ik niet aan de regels van een onderzoek voldoe)  heb ik wel ontdekt dat ongeveer 98% van de mensen die ik gesproken heb onder extreme stress hebben gestaan voordat fibromyalgie zich manifesteerde.

Extreme stress

Ook bij mij heeft fibromyalgie de kop opgestoken na een periode van enorme stress. Maanden lang was ik niet rustig te krijgen en kregen ook mijn zenuwen geen rust. Ieder klein beetje spanning was aanleiding voor dagenlang paniekaanvallen, stress, hoofdpijn etc.

Het is enorm moeilijk om zelfstandig uit een stress situatie te komen.  Veel mensen schieten bij het minst of geringste beetje spanning weer terug in de stress. Vaak betekent dat dat je zenuwen “overbelast” zijn en dat je de controle over je zenuwen kwijt bent.

Cirkeltje

Je draait in een cirkeltje rond. Je probeert door rust je zenuwen te kalmeren. En dat lukt zolang er geen dingen zijn die je stress bezorgen. Maar een telefoontje, een brief, een opmerking kunnen alweer een reden zijn om je zenuwen tot het uiterste te triggeren. Je draait als het ware in een cirkeltje rond. Je probeert uit alle macht te ontspannen, je zenuwen tot rust te brengen. Juist door daar enorm op te focussen blijf  je tot het uiterste gespannen en kan ieder dingetje aanleiding zijn om weer volledig in de stress te schieten.

Na verloop van tijd beheerst de stress je leven. Als je in de ochtend wakker wordt is je eerste gedachte hoe je je voelt vandaag. Alleen die gedachte levert al voldoende spanning op om in de stress te schieten waardoor je de dag al begin met jezelf rustig te krijgen. Je zenuwen staan zo gespannen dat je de hele dag bezig bent om te proberen te ontspannen.

Lichamelijke problemen

Veel lichamelijke problemen vinden hun oorsprong in langdurige stress. Fibromyalgie is er daar eentje van. Maar er zijn nog veel meer problemen die veroorzaakt worden/zijn door stress.

Slechte concentratie, slecht slapen, hoofdpijn (migraine), darmproblemen, virussen en bacteriën krijgen vrij spel en zo zijn er nog tal van lichamelijke problemen die de kop op kunnen steken.

Oplossingen

Op den duur lijk  je er niet meer uit te komen. De zoektocht naar een goede psycholoog kan enorm lang duren. De goede psychologen zijn dun gezaaid waardoor je misschien hulp hebt, maar je je wel afvraagt wat je hier nu precies mee opschiet.
Maar misschien vind je het ook eng of spannend om naar een psycholoog te gaan en ben je op zoek naar een meer laagdrempeliger methode om om te leren gaan met stress en angsten.

Medicijnen, of supplementen kunnen een oplossing bieden als je nog niet “in het stress cirkeltje zit”.

Bureau breinfijn, online hulp

Tegenwoordig is er veel online hulp. Niet alles is online op te lossen. Maar juist voor stress gerelateerde klachten kan online hulp veel beter uitpakken dan dat je naar een psycholoog toe moet. In de veiligheid van je huis loopt de spanning minder op en kun je rustiger beginnen.

Drs Rosalie van Gils

Zij is de eigenaar van bureau breinfijn. Ze is al geruime tijd psycholoog (17 jaar) en heeft al veel mensen in 1 op 1 sessie geholpen. Maar iemand die goed is in zijn vak gaat op een gegeven moment verbanden en overeenkomsten zien tussen de mensen die ze helpen. Doordat Rosalie serieus naar mensen luistert en serieus met mensen aan de slag is gegaan, heeft ze deze verbanden herkent. Maar ze heeft ook ontdekt op welke manieren ze mensen met deze problemen kan helpen.

Deze kennis heeft ze ondergebracht in verschillende cursussen. Hoe beter je bekend bent met hetgeen er in je lichaam gebeurt, hoe beter je er ook op in kan spelen. Rosalie leert je dan ook wat er in je lichaam precies gebeurt als je stress hebt. Maar ze leert je ook waarom een dagje rust niet meer helpt en zelfs waarom soms de hulp van een psycholoog niet helpt.

Kennis is macht

Kennis is macht is een uitdrukking die geldt voor alles wat je doet. Door dingen over jezelf (en de stress en angsten die je ervaart) te leren, leef je ook wat je “fout” doet en wat je “fout” hebt gedaan. Door deze kennis kun je dingen veranderen in je leven. Je leert hoe je uit het kringetje komt waarin het keer op keer fout gaat. Door te weten waar het fout gaat kun je je fouten vermijden en werken aan herstel.

Bureau Breinfijn, niemand kan jouw probleem oplossen

Stress en stress gerelateerde problemen, er is niemand die ze voor je kan oplossen, alleen jij zelf. Maar zonder goede handvatten, zonder goede tools en zonder iemand die jou begrijpt en jou kan uitleggen wat er precies aan de hand is kom je er nooit uit.

Ook bureau Breinfijn kan jouw probleem niet oplossen. Maar wat ze wel kunnen doen is jouw de tools en de handvatten geven om te leren ontspannen, om serieus je stress klachten af te laten nemen en het leren van lange termijn vaardigheden om de stress binnen de perken te houden.

Bureau Breinfijn, toegankelijk voor iedereen

Omdat de visie van Rosalie is dat iedereen recht heeft op een stress vrij bestaan heeft ze een aantal gratis tools waar je al zelf mee aan de slag kan. Nu helpen de gratis tools misschien niet voor iedereen, maar je kunt een start maken en als je het idee hebt dat het werkt, dan kun je kiezen voor een uitgebreidere cursus.