Qigong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer. Mensen die dit beoefenen doen dit om de fysieke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren. Iets wat bij deze mensen vaak met yoga of alleen  meditatie niet lukt.

Taoïsme

Taoïsme gaat er vanuit dat je eigen lichaam een bron is van energie. Het is een Chinese levensfilosofie met als doel het bereiken van de Tao. De Tao is het in harmonie leven met het oneindige universum om op die manier vrede te kunnen hebben met alles wat er is en gebeurt. Het taoïsme gaat ook uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam door de energie die het lichaam zelf heeft.

Problemen en negatieve emoties zijn in  deze leer een gevolg van geblokkeerde chi. Bij vermoeidheid spreken we vaak energiebronnen aan buiten ons lichaam op het moment dat we geen tijd hebben of nemen om te rusten. We gebruiken koffie, suiker en chocolade als oppeppers. Maar de vermoeidheid wordt veroorzaakt doordat de energie die in ons eigen lichaam zit geblokkeerd is.

Hoe worden blokkades in ons lichaam veroorzaakt

Blokkades in ons  lichaam worden op verschillende manieren veroorzaakt:

  • Onnatuurlijke houdingen. Bijvoorbeeld heel veel zitten achter een computer, of in elkaar gedoken zitten op de bank
  • Te weinig beweging
  • Onze hersenen staan continu aan
  • Negatieve emoties

Met name negatieve emoties en het feit dat onze hersenen continu aan staan zorgt voor blokkades. Het feit dat onze hersenen continu aan staan zorgt er voor dat we nooit in een staat van totale ontspanning komen. Daardoor is het heel moeilijk om stress en negativiteit af te laten voeren.

Qigong

Qigong opent meridianen waardoor de energie weer gaat stromen. Door zachtaardige en eenvoudige bewegingen krijgen de meridianen een natuurlijk impuls om zich te openen. Qigong richt zich volledig op het verbeteren van de geestelijke maar ook op de fysieke gezondheid. Het is een holistisch systeem van meditatie, ademhalingsoefeningen  en bewegingsoefeningen die gericht zijn op zelfheling. Qigong is ontspanning en geeft tegelijkertijd energie

Qigong, tai chi en yoga

Er wordt vaak gevraagd wat het verschil is tussen qigong en tai chi. Tai chi zijn aanvals- en verdedigings technieken, vanuit de chinese vechtkunst.

Ook is er een duidelijk verschil tussen yoga en qigong. Yoga richt zich op flexibiliteit en spieren. Yoga kost dus energie en is vermoeiend. Qigong richt zich op het openen van energiebanen en de oefeningen zijn eenvoudiger en tot op hoge leeftijd te beoefenen.

Veel mensen stappen over van Yoga op qigong omdat ze met yoga vaak niet de staat van ontspannenheid krijgen die met qigong wel te behalen is.

Waarom qigong?

Qigong verlaagt de stress vele malen beter dan yoga en/of meditatie met behulp van eenvoudige oefeningen. Tevens verbetert qigong de emotionele staat omdat in ons Westers leven alle energie naar boven gericht is om onze hersenen bezig te houden. Bij qigong wordt de energie juist naar beneden afgevoerd waardoor ons hoofd rustiger wordt. Qigong stimuleert de hersenen om te ontspannen.

Qigong versterkt ons immuunsysteem door innerlijke kracht en verbetert de gezondheid. Het beste beoefen je qigong iedere dag minimaal 5 tot 10 minuten. Maar het beste resultaat bereik je met dagelijks 45 minuten.

Boost je energie met eenvoudige qigong

Alex van Galen is iemand die een zoektocht achter de rug heeft naar spiritualiteit. Hij heeft uiteindelijk zijn weg gevonden binnen het taoïsme en helpt nu mensen die op zoek zijn naar innerlijke rust en die op zoek zijn naar een manier om de stress van het dagelijkse leven te kunnen handelen.

Hij heeft daarvoor een korte cursus gemaakt met verbluffend eenvoudige qigong-oefeningen die een weldadig effect op je gezondheid én humeur hebben.

Ben jij ook op zoek naar een manier om de stress van het dagelijks leven te verlichten?
Een hele dag door energie te hebben die je lichaam zelf levert?
Heb je geen zin in vermoeiende yoga oefeningen?
Wil je ervaren dat je lichaam zelfhelend is alleen door deze oefeningen?

Kortom wil je ook (weer) lekker in je vel zitten?