Fibromyalgie en voeding

Goede voeding heeft een gunstige uitwerking op fibromyalgie

Omdat ik ook nog diabetes patiënt ben is het voor mij raadzaal om uiteraard zo weinig mogelijk suikers te eten maar ook koolhydraten is niet heel goed voor iemand met diabetes.
Toen ik pas diabetes had stond mijn bloedsuiker torenhoog. Om dat naar beneden te krijgen raadde de huisarts mij aan om koolhydraatarm te gaan eten en uiteraard geen suiker.
Ik merkte daarbij ook direct effect op de pijn van mijn fibromyalgie. Niet continu, want er waren zeker ook nog wel dagen dat ik behoorlijk pijn had maar dat waren vaak wel de dagen dat ik toch gekozen had voor macaroni of rijst in plaats van alleen groenten.

Maar ik merkte op deze manier wel dat er wel degelijk een relatie is tussen gezonde voeding en fibromyalgie

fibromyalgie en voeding

 

 

 

Nu ben ik ook behoorlijk bourgondisch aangelegd en afhankelijk van wat er op de planning staat de komende tijd blijf ik (met in acht nemend van de diabetesregels verder) ook nog wel lekker eten.

 

Helaas is voor mij lekker voornamelijk zoet en koolhydraat rijk en soms ga ik me daar ook aan te buiten en weet ik dat ik het moet bekopen met pijn. Maar dat heb ik er dan ook voor over op dat moment.

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de relatie tussen fibromyalgie en voeding.

 

In 2008 werd een onderzoek gepubliceerd In het Engelstalige vaktijdschrift Journal of Musculoskeletal Pain Daarbij werd het effect gemeten op de geestelijke toestand van mensen met en mensen zonder fibromyalgie.
De vrouwen met fibromyalgie gaven aan vaker suikers te nemen om hun energie op te krikken en om hun humeur te verbeteren.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/10582450903284737

Alle vrouwen kregen een suikerrijke frisdrank te drinken en moesten daarna een vragenlijst invullen en kregen een hersenscan

De uitkomst van het onderzoek was dat vrouwen met fibromyalgie duidelijk gevoeliger reageerden op de hoge suikerconsumptie

In 2013 werd nog een onderzoek gepubliceerd over fibromyalgie en voeding waarbij het eetpatroon van vrouwen met fibromyalgie over een langere periode. Daarbij was de conclusie dat een hoge inname van koolhydraten en suikers resulteerde in een mindere levenskwaliteit.
De oorzaak daarvoor wordt gezocht in dat bewerkte suikers ontstekingen voeden wat dan weer in verband wordt gebracht met meer pijn.


Ondanks dat door dergelijke onderzoeken aangetoond is dat het voedingspatroon wel degelijk invloed heeft op de pijn wordt een dieet voor fibromyalgie nog steeds niet door de zorgverzekering vergoedt en is het dieet voor fibromyalgie niet aftrekbaar.

 

De bestseller top 60, altijd gratis verzenden

Overige media over fibromyalgie en voeding

Er is veel onzin te vinden over fibromyalgie of in ieder geval veel dingen die niet aangetoond zijn en die worden aangeraden door zelfbenoemde diëtisten. Maar in veel van die media vind je lijstjes die sowieso goed zijn voor je en niet verkeerd om te eten.

Zo heeft goedengezondleven.nl een aantal lijstjes met voedingsmiddelen op de site staan die goed zouden zijn tegen de pijn bij fibromyalgie. Ze hebben dit lijstje gemaakt met behulp van het boek lifechanging foods

Dit lijstje is speciaal samengesteld voor mensen met fibromyalgie en kan in ieder geval toegevoegd worden onder de noemer baat het niet dan schaadt het niet.

 • Papaya’s
 • Abrikozen
 • Avocado
 • Chaga paddenstoelen (extract)
 • Kersen
 • Blauwe bessen
 • Selderij
 • Asperges
 • Radijs
 • Komkommer
 • Koriander
 • Oregano
 • Rosemarijn
 • Kliswortel
 • Zoethout

Jesse van der Velde heeft een artikel geschreven over fibromyalgie waarin bepaalde voeding als ontstekingsremmend wordt beschreven en daardoor goed is/zou zijn voor mensen met fibromyalgie:

Voedingssupplementen


Onze tegenwoordige voeding zorgt er dus voor dat we een tekort hebben aan veel voedingsstoffen. En een tekort aan voedingsstoffen zorgt ervoor dat lichaamsprocessen niet meer goed werken. Door tekorten aan te vullen is het dus mogelijk om je lichaam weer beter te laten werken.
Naast gezond eten kunnen ook voedingssupplementen een aanvulling zijn.

Paleo verlicht de pijn van fibromyalgie

Natuurlijk is het altijd nog handiger een dieet te volgen wat compleet is uitgewerkt. 

Echter Paleo is geen dieet maar een levensstijl.
Een levensstijl die terug gaat naar onze roots. In principe is het "dieet" erg simpel

Maar omdat het zo simpel is, is het moeilijk om vol te houden omdat er zoveel verleidingen zijn.

Maar wat is voor jou belangrijker dat is in dit geval de vraag.

De leukste kookboeken snel en voordelig thuisbezorgd

Pijnvrij leven of doorgaan met eten omdat je de verleidingen niet kan weerstaan?

 

In een ander, recenter onderzoek uit 2013 werd het eetpatroon van vrouwen met fibromyalgie over een langere periode bestudeerd. De onderzoekers concludeerden dat een hoge consumptie van koolhydraten en suikers in verband stond met een verminderde levenskwaliteit.

Met name de verhoogde suikerconsumptie werd in verband gebracht met intensere pijnklachten.

 

Luister hier een podcast over fibromyalgie

Goede voeding en fibromyalgie.

Genetisch lijken wij nog veel op onze voorouders. We hebben dan ook lange tijd op deze manier gegeten. Pas sinds de opkomst van de industriële revolutie zijn we steeds meer sterk bewerkte voeding gaan eten. Veel van onze dagelijkse producten zitten vol met suikers en e-nummers. Sindsdien zien we een stijging van moderne welvaartsziekten zoals obesitas, allergieën en bepaalde vormen van kanker. Kunnen we deze ziekten bestrijden of voorkomen door weer net als onze voorouders te gaan eten? 

Hiermee werk je aan jezelf. Hiermee zorg je dat je minder pijn krijgt.
Is dat niet wat je wil? Wil jij in de slachtofferrol blijven zitten?

Voor mij geen probleem.
Wil jij nu eens goed voor jezelf gaan zorgen? Gezond eten?