Fibromyalgie en goed voor je bindweefsel zorgen

Pijn in je bindweefsel, probleem bij fibromyalgie

De meeste pijn van fibromyalgie is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van pijn uit het bindweefsel. Het bindweefsel dient als lijm voor je lichaam en zit ook echt door heel je lichaam.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat fibromyalgie hoogstwaarschijnlijk (deels) wordt veroorzaakt door extreme spierspanning.

Bij extreme spierspanning verkleeft je bindweefsel als het ware wat de pijn op zou kunnen leveren. Het is om die reden belangrijk om je bindweefsel in goede conditie te houden. Pijn in bindweefsel is vaak duidelijk aanwezig.

 

Stress en fibomyalgie

Bij stress ontstaat er onbewust spierspanning in je lichaam. Door langdurige spierspanning verkleeft je bindweefsel als het ware waardoor de stress letterlijk in je lichaam vast komt te zitten.
Het eerste wat dus heel belangrijk is, is zorgen dat je stress reduceert. Normaliter heeft iedereen in zijn leven regelmatig stress. Maar het is wel belangrijk om niet continu hoog in je stress niveau te zitten omdat dit op den duur zorgt voor lichamelijke klachten zoals fibromyalgie.

Stress reduceren begint met het accepteren van dat je fibromyalgie hebt. Je kunt strijden, boos worden, jezelf zielig vinden. Daar los je helemaal niets mee op. Accepteren dat jij fibromyalgie hebt zal ervoor zorgen dat een deel van de stress al verdwijnt.

Problemen oplossen is waarschijnlijk ook belangrijk. Misschien ben je wel vatbaar voor fibromyalgie (als dat kan tenminste) maar bij heel veel mensen is het ontstaan onder enorme stress situaties. Je zult dus om je lichaam rustig te krijgen de problemen die er zijn op moeten lossen en als dat niet mogelijk is accepteren dat je het probleem niet op kan lossen. Meer opties zijn er overigens ook niet voor problemen.

Stress zorgt er dus voor dat zowel je spieren als je bindweefsel voordurend onder spanning staan wat op den duur pijn gaat geven en de zwakke plekken in je bindweefsel zullen bij het minst geringste terug pijn gaan doen.

 

Yin yoga, de beste remedie tegen fibromyalgie

 

4 tips wat je kunt doen om beter voor je bindweefsel te zorgen.

  1. Voor al je lichaamsfuncties en voor alles organen, spieren, huid en noem alles maar op is drinken prioriteit nummer 1. Door voldoende te drinken worden afvalstoffen afgevoerd waardoor je lichaam minder hard hoeft te werken.
    Zet dus dagelijks minimaal 1,5 liter water drinken op de allereerste plaats.
  2. Bindweefsel massage. Bij bindweefselmassage wordt al het bindweefsel als het ware “los” gemasseerd van je spieren en weer zacht gemaakt. Daardoor zal de pijn verminderen. Niet direct want een bindweefselmassage is niet echt lekker maar de ontspanning die daarna in je bindweefsel ontstaat is weldadig.
  3. Eet gezond. Het keto dieet is een enorm goed uitgangspunt om gezond te gaan eten en ervoor te zorgen dat je je bindweefsel die voedingsstoffen geeft die het nodig heeft en vooral dat je alles achterwege laat wat slecht voor je is.
  4. Bewegen is essentieel als je pijn hebt in bindweefsel en spieren. Hoe langer je niet beweegt, hoe minder je gaat bewegen (en dat gaat vanzelf als je pijn hebt) hoe erger de pijn wordt.

Yin yoga is de meest effectieve manier van bewegen om je bindweefsel mee te trainen

 

Yin Yoga

Bij Yin yoga ligt de nadruk op het flexibel houden van je bindweefsel en gewrichten. Omdat bindweefsel minder elastisch is en alleen werkt op langdurige rek is yin yoga dus geen zware manier van bewegen maar is het juist belangrijk dat je langdurig (3 tot 5 minuten) in een bepaalde houding blijft zodat het bindweefsel de tijd heeft om op te rekken. Door het oprekken wordt het bindweefsel soepeler en zal minder pijn geven.

Je zult er alleen maar baat bij hebben