fibromyalgie aanval

Gepubliceerd op 28 december 2021 om 20:43

fibromyalgie aanval

Fibromyalgie aanval behoort volledig bij het ziektebeeld van fibromyalgie. De fibromyalgie komt eigenlijk altijd in aanvallen. De ene keer wat lichter en de andere keer heftiger tot zeer heftig.

fibromyalgie aanval

 

 

 

Een fibromyalgie aanval treedt vaak op in bepaalde omstandigheden en die omstandigheden zijn voor de meeste mensen verschillend

Wat is een fibromyalgie aanval

Iedereen die last heeft van fibromyalgie herkent de symptomen van een aanval wel. Soms kom je zo uit je bed en soms is het halfverwege de dag opeens klaar, doet alles pijn en moet je stoppen met waar je mee bezig bent.

De symptomen van een aanval zijn dezelfde symptomen als de “gewone” fibromyalgie, maar opeens worden ze zeer heftig en ben je opeens doodmoe.

Kun je een fibromyalgie aanval voorkomen?

In de meeste gevallen kun je een aanval zeker wel voorkomen. Een aanval ontstaat vaak doordat je of veel te veel gedaan hebt en dat je je lichaam dus veel te veel hebt belast.

Maar het kan ook dat je bijvoorbeeld iets heel ergs hoort of ziet waarvan je lichaam in de stress houding gaat. Als je spieren trekken aan en je hebt opeens overal pijn.

 

 

Een fibromyalgie aanval voorkomen

fibromyalgie aanval

Fibromyalgie aanval de oorzaak

Vaak is de oorzaak duidelijk. Zoals een aantal voorbeeldjes hierboven.
Met onverwachte stress mededelingen kun je geen rekening houden. Maar met het feit dat je te veel hebt gedaan of je lichaam overbelast hebt, daar kun je in je dagelijks leven wel rekening mee houden.

Je kan heel hard vechten tegen jezelf en eisen dat je de dingen die je doet ook gewoon moet kunnen doen. Je kunt ook lief zijn voor jezelf en de zware taken verdelen over een week of over twee weken.

Hoe voorkom ik fibromyalgie aanvallen?

Ik plan mijn dagen, maar ook mijn weken redelijk vooruit. En dan gaat het om lichamelijk zware dingen die ik moet doen (presentatie geven, les geven, motor rijden, speuren met de honden).
Ik hou daar dan in mijn dagelijks schema rekening mee.

Als ik morgen een presentatie moet geven dan zorg ik ervoor dat ik vandaag geen zwaar lichamelijke arbeid moet doen. Ik zit de dag ervoor en de dag erna dan ook vaker achter de computer. Ik heb werk van achter de computer (affiliate marketing) waarbij ik mijn eigen tijd in kan delen.

Ik deel het lichamelijke werk op in blokjes van een kwartier en ondanks dat ik me dan nog prima voel stop ik wel en neem ik weer even rust achter de computer.
Ik zorg verder op die dagen voor ook een aantal uurtjes echt rust, dus even tv kijken of even een luisterboek luisteren.

OP die manier zorg ik ervoor dat de aanvallen tot een minimum beperkt blijven en met name de pijn tot een minimum beperkt blijft.

 

 

 

Werken aan de computer is voor mij ontspanning. Ik vind het leuk om te doen en ik krijg er energie van

Wat kun je verder doen om een fibromyalgie aanval te voorkomen?

Naast dat ik in mijn dagelijks schema rekening hou met wat ik moet doen hou ik mijn lichaam verder ook wel zo gezond mogelijk.

Ik beweeg dagelijks minimaal twee uren (en dat heb ik ook op moeten bouwen) en dat bestaat uit lichamelijk werk, maar ook yoga, en wandelen.
Verder zorg ik voor rust voor mezelf.
Ik eet zo gezond mogelijk. Veelal biologisch omdat juist veel gifstoffen in je lichaam er ook voor zorgen dat je lichaam harder moet werken om alles af te voeren.

Supplementen

Ik slik best aardig wat supplementen op een dag:

  • Omega capsules om mijn spieren in conditie te houden
  • Vitamine d3 is voor het transport van calcium in je lichaam en zorgt er dus voor dat je botten in goede staat blijven
  • 2x2 capsules PEA op een dag. Daarmee zorg ik dat de spiegel hiervan op een hoger niveau blijft. De PEA werkt als pijnstiller
  • 1 capsule magnesium om de spieren te ondersteunen.

De omega capsules neem ik eigenlijk voornamelijk omdat D3 vetoplosbaar is en niet wateroplosbaar. Dus die neem ik in samen met de D3 zodat deze vitamine meteen zijn werk kan doen.
De magnesium als ik die niet neem dat merk ik na een week wel heel goed. Dan heb ik in de nacht enorm last van kramp in mijn kuit.
En de PEA zorgt er zeker het laatste halve jaar voor dat ik minder pijnstillers hoef te slikken.

Mindset

Mijn mindset is altijd wel positief geweest, van mijzelf ben ik een doemdenker. Maar daar kom ik niet verder mee. Ik heb dus heel actief gewerkt aan een positieve mindset.
Dat heeft wel geresulteerd in planningen. Maar ik wil gewoon de leuke dingen blijven doen in het leven en door een negatieve mindset kom je daar niet toe.

Verder zorgen de leuke dingen in het leven dat je energie krijgt. De pijn kost heel veel energie. Maar ook boosheid kost heel veel energie. En in de eerste instantie was ik boos omdat ik heel veel niet meer kon. Door de boosheid om te zetten in daden en je mindset te veranderen naar positief krijg je vanzelf al weer energie

Door dan verder weer lekker deel te gaan nemen aan het leuke leven en dingen te gaan doen waar je energie van krijgt klim je uit je dal.

fibromyalgie aanval

 

 

 

 

Werk actief aan een positieve mindset. Hoe positiever je mindset hoe leuker je leven.

Wat kun je doen om een fibromyalgie aanval te verlichten

Bovenstaande wil niet zeggen dat ik nooit helemaal geen aanvallen meer heb. Bij mij is het ook weersafhankelijk en enorm stress afhankelijk en stress kun je niet altijd vermijden.

Het eerste wat ik ga doen op het moment dat ik een behoorlijke pijnaanval heb is yoga. Met yoga zorg ik er voor dat de spieren en het bindweefsel op de pijnlijke plaatsen wordt opgerekt zodat ik weer meer speling op mijn lichaam heb. Als je in elkaar blijft zitten van de pijn dan wordt bewegen heel erg pijnlijk.

Ik ga dus een half uurtje yoga doen en probeer door de pijn heen te breken en vaak lukt dat wel. Na de yoga gebruik ik dan vaak nog wat paracetamol en indien nodig verklein ik de blokjes lichamelijk arbeid naar blokjes van 10 minuten en vraag ik wel iets meer hulp dan normaal.

Warm douchen of een warm bad vind ik op dat moment ook erg lekker. En wat bij mij altijd heel goed werkt is of fotoalbums gaan maken van afgelopen vakanties of een nieuwe vakantie uitzoeken. Mezelf afleiden van de pijn en zorgen voor dat ik me bezig hou met dingen die ik leuk vindt.

Even afreageren

Ik klaag eigenlijk niet zo heel veel. Maar als ik heel veel last heb meld ik het altijd wel. Ze hoeven daarbij geen rekening met me te houden maar mijn deel van het werk gaat gewoon trager. En heel soms is mijn man de pineut en wil ik weer eens ouderwets boos zijn over dat alles pijn doet.

Maar in principe lukt het met bovenstaande dingen voor mij wel heel goed om een aanval te verlichten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.